Otkud linkoln limuzina u voznom parku vladike Grigorija

vladikina limuzina.jpg

Otkud linkoln limuzina u voznom parku vladike Grigorija

Hercegovački vladika Grigorije u poslednjih nekoliko godina postao je prepoznatljiv po novom imidžu, životu na „visokoj nozi“, a umjesto u mantiji u javnosti se pojavljuje u markiranim odjelima, košuljama i „prada“ cipelama. Vladika ima više sjedište u Trebinju i Mostaru, a vladičanske dvore krasi stilski namještaj i luksuz. Po kanonima Srpske pravoslavne crkve nijedan monah, pa sam tim ni vladika, ne može imati svoju privatnu imovinu, i sve stvari moraju biti u vlasništvu manastira ili eparhije. Zbog toga ni vozila koje koristi vladika Grigorije ne mogu biti registrovana na njegovo ime, već na Eparhiju, ili preduzeća koja su povezana sa vladikom i Eparhijom.
Nakon „pežoa 607“ i „škode oktavije“, koje je koristio prethodnih godina, poslednjih šest mjeseci vladika Grigorije koristi luksuzni džip „rendž rover sport“ registarskih oznaka „E28-K-180“ sa kožnim sjedištima, navigacijom i svom ostalom opremom vrijedan 138 700 maraka. Džip je registrovan na građevinsku firmu „Gemax BH“, koja izvodi radove na obnovi Sabornog hrama u Mostaru, i koja je nastala nakon što je prethodni izvođač, beogradski „Gemaks“ vlasništvo biznismena Đorđa Antelja, upala u veliku krizu. Zanimljivo je da je pored radova na Sabornom hramu u Mostaru, Gemaks BH angažovan još na samo jednom poslu, obnovi spomen-crkve u Prebilovcima, a novac za obnovu obezbjedila je kancelarija predsjednika Milorada Dodika.
Sjedište firme „Gemaks BH“ je u vladikom dvoru, u Ulici Konak br 7 u Mostaru, na istoj adresi u kojoj se nalazi i sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. Firmu „Gemaks BH“ osnovala je firma „Wine and more“, a radi se o eparhijskoj vinoteci-restoranu i turističkoj agenciji smještenoj u Ulici Stari grad br 3, neposredno uz mostarski stari most. „Wine and more“ ima i svoju podružnicu, pogrebno preduzeće „Srpsko pogrebno društvo“ u kome je pored Vanje Pešuta kao odgovorno lice u sudski registar upisan Drago Antelj. Vinoteku u Starom gradu otvorila je Eparhija u prostoru koje su vlasti Federacije BiH nakon vrata vratile u posjed crkvi i Eparhiji.
Prema podacima do kojih smo došli u Sudskom registru Opštinskog suda u Mostaru i „Gemaks BH“ i firma „Wine and more“ osnovani su kao društva sa ograničenom odgovornošću sa osnivačkim kapitalom od 2 000 makara, a kao odgovorno lice imenovan je Vanja Pešut. Pešut je mostarski biznismen, vlasnik avio kompanije „VIP aviation“, i blizak prijatelj vladike Grigorija. Nakon preseljenja u Mostar vladika je jedno vrijeme živio u Pešutovom stanu. Pešut duže vremena ima dobru saradnju sa hercegovačkom eparhijom, a iguman manastira Tvrdoš otac Savo prije tri godine osnovao je u Trebinju Konjički klub „Vranac“ zahvaljujući rasnim konjima koje mu je poklonio Pešut.
Pored luksuznog džipa „rendž rovera“, koji se uglavnom koristi za terensku vožnju i duža putovanja, vladika Grigorije povremeno koristi i vozilo za gradsku vožnju, limuzinu „linkoln town car“ registarskih oznaka „E05-O-005“. Radi se o luksuznoj limuzini dugoj oko 8 metara, kakvu koriste američki predsjednici, popularni glumci i velike muzičke zvijezde. Prema našim saznanjima luksuznu limuzinu ranije je koristio hotel „Bellevue“ iz Trebinja, a nakon toga jedan hercegovački biznismen poklonio je vozilo Eparhiji. Prema podacima do kojih smo došli u Kantonalnoj policiji limuzina ipak nije registrovana na Eparhiju već na ime Vanje Pešuta. Proteklih nekoliko mjeseci limuzina „linkoln“ bila je parkirana neposredno uz Saborni hram koji se obnavlja u Mostaru, i magistralni put Mostar – Sarajevo, ali nakon što smo vladici postavili pitanje koja sve vozila koristi za putovanja i svoje potrebe rijedak automobil na našim drumovima je misteriozno je nestao iz kompleksa u kome se nalazi sjedište Zahumsko-hercegovačke eparhije.
Od vladike Grigorija smo pokušali dobiti odgovor na pitanja zbog čega Eparhija osniva čitav niz uvezanih firmi u kojima se kao odgovorno lice vodi Vanja Pešut, da li je Eaprhija vlasnik firmi „Gemaksa BH“ i „Wine and more“, i koja sve vozila koristi vladika Grigorije, ali umjesto adekvatnog odgovora dobili smo čudno obrazloženje da vladika navodno ne odgovara na dnevno politička i pitanja i svakodnevnog života.
„Kao što iz prakse naših odnosa sa novinarima, medijskim kućama i ostalim licima iz javnog civilnog sektora znate, Eparhija ne daje komentare niti ima portparola koji se izjašnjava o pojedinim pitanjima iz svakodnevnog života niti o dnevno-političkim događajima. Takođe, Eparhija, niti bilo ko u Eparhiji, osim Episkopa, nema blagoslov da o takvim stvarima daje izjave za javnost. Naravno, svako je slobodan i može u svoje ime da kaže i izjavi šta želi, ali ne i u ime Eparhije.To nam se čini logičnim i prihvatljivim. Postoji mogućnost, i mi u praksi takve stvari i radimo, da se putem molbe zatraži neki sveobuhvatniji, veći intervju sa Episkopom, naravno, povodom nekih krupnih događaja, vezanih za Crkvu i život u Crkvi“ stoji u Saopštenju koje smo dobili iz vladikine kancelarije.
Javnost interesuje kakva je saradnja i veze između Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i preduzeća čije je sjedište u eparhijskim prostorima i koja su u vasništvu Vanje Pešuta. Zbog čega se osniva veliki broj uvezanih doo preduzeća, i šta će biti sa imovinom koju je dobila Eparhija a koja se vode na raznim preduzećima ukoliko vladika Grigorije u dogledno vrijeme pređe u neku drugi eparhiju?
Zahvaljujući bliskim vezama sa lokalnim i republičkim vlastima, prije svega sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, vladika Grigorije i Eaprhija u poslednjih desetak godina pokrenuli su niz poslova i posjeduju dva hotela u centru Trebinja, više poslovnih prostora na najatraktivnijim lokacijama, vinariju, akcije u najvećem hercegovačkom vinogorju „Agrokop“… Iako u svojim besjedama vjernicima naglašava da je skromnost vrlina, očito je da vladika Grigorije nije poznat kao veliki podvižnik. Na kraju bi se trebalo prosjetiti riječi pokojnog patrijarha srpskog Pavla koji se, iznenađen luksuznim voznim parkom kojim su vladike došle na sabor zapitao „Šta li bi tek radili i vozili da se nisu zavjetovali na skromnost“?

Boks 1: Imovina na Rondou: Prije 10 godina vladika Grigorije u Mostaru je na Rondou u centru grada prodao atraktivno zemljište na kome je izgrađen tržni centar. Zemljište je bilo zadužbina srpskih trgovaca koji su ga poklonili crkvi prije Drugog svjetskog rata. Zanimljivo je da je i sam Milorad Dodik 2003, godine, dok je bio u opoziciji i lošim odnosiam sa vladikom koji je tada podržavao SDS, kritikovao vladiku odluku da proda crkveno zemljište i zadužbinu srpskih trgovaca iz Mostara. Vladika Grigorije prije tri godine stavio je pod hipoteku i tek sagrađenu crkvu Arhanđela Mihajla u trebinjskom naselju Hrupjela kako bi od banke dobio kredit od 300 000 švajcarskih franaka.

Boks 2: Konjički klub ugašen: Vladika Grigorije i iguman manastira Tvrdoš otac Savo 2010. godine svečano su u bivšoj kasarni u trebinju otvorili Konjički klub pod imenom „Vranac“ i tvrdili kako je on namijenjen djeci sa posebnim potrebama koja se liječe hipoterapijom. Konje za osnivanje kluba poklonio je Vanja Pešut, a za potrpedsjednika Kluba bio je imenovan sadašnji direktor SIPE i bivši načelnik CJB Trebinje Goran Zubac, takođe veliki prijatelj vladike Grigorija. Poslije samo nekoliko mjeseci klub je zatvoren, konji su nestali, a neki su od gladi uginuli u blizini Brvenika na Zubcima.

Boks 3: Bogati darovi političara: Bivši predsjednik SO Trebinje Božidar Vučurević poklonio je Eparhiji hotel „Platani“, kao i desetak stanova i poslovnih prostora u centru Trebinja. Predsjednik Dodik Eparhiji je poklonio više desetina hektara zemljišta u bivšoj kasarni „Luka Vukalović“ u centru Trebinje, te bivšu kasarnu u selu Duži, i Brveniku na Zubcima. Dok je bio premijer Dodik je preko IRB-a obezbjedio više milionskih kredita za Podrume manastira Tvrdoš koji su u vlasništvu Eparhije.

Nebojša Vukanović