Otkud i Gacku vidikovac?

Poprilično sam razočaran činjenicom da su lokalne vlasti i Turistička organizacija grada Trebinja obmanuli građane informacijom da je najjužniji grad u Srpskoj jedno od rijetkih mjesta u regionu koje ima „vidikovac“!? Kao rođeni Trebinjac (doduše u privremenom egzilu u bakirovom Sarajevu),  bio sam ponosan na činjenice i tvrdnje naših gradskih vlasti kako je Trebinje turistički endem koji ima  toliko hvaljeno čudo savremene arhitekture, velelepnu nastrešnicu pored magistralnog puta, ali sam ubrzo shvatio da samo Gacko ima čak 4 vidikovca pored jezera Klinje.

Oni su sagrađeni prije lukinog „Vidikovca“ ali im nije bila posvećena velika medijska pažnja, pa su prošli gotovo nezapaženo.  Trebinjsko čudo arhitekture složno su gradile Vlada Srpske, resorno Ministarstvi trgovine i turizma i grad Trebinje, pa se donekle mogu i razumjeti dvorski mediji koji snažno promovišu objekat kao osmo svjetsko turističko čudo!                                                     

Pitam se kako je to moguće i kako je Luka dozvolio da Gacko u nečemu pretekne Trebinja? Ne smijem ni pomisliti da je Luka došao na genijalnu ideju da u drugoj godini mandata realizuje prvu investiciju i sagradi „vidikovac“ u trenutku dok je prolazio kroz Gacko i pored jezera Klinje!?  Nemoguće da originalni vizionar Luka preuzima tuđe ideje i planove i predstavlja ih kao svoje!?                      

Ovog ljeta će se voditi velika turistička borba između Trebinja i Gacka čiji će vidikovci imati veću posjetu. Vjerujem da će biti mrtva trka sve do samog finiša, a iako smo veliki politički rivali moram priznati da ću prvi put snažno navijati za Luku i Trebinje. Trebinje ima samo 1 a Gacko čak 4 vidikovca, pa ću u neravnopravnoj borbi nastojati da dam svoj doprinos, svratim i pojačam posjetu, kako bi Trebinje i Luka odnijeli važnu pobjedu.

 

Nebojša Vukanović