Откази за неподобне у ХЕТ-у

Чистке се не спроводе само међу директорима, министрима и руководиоцима који нису по вољи Милорада Додика и врха режима, већ су на удару стражари, возачи и нижи службеници у јавним предузећима и установама. То потврђује и примјер Жељка Кузмана из Невесиња, брата два погинула борца који је прије неколико дана, 12.10.2018. године добио Рјешење о отказу Уговора о раду, који је потписао директор Гордан Мишељић.

Кузман је протеклих 6 мјесеци био на неплаћеном одсуству, и имао је договор са Илијом Таминџијом, послаником СНСД-а и извршним директором ХЕТ-а, да продужи неплаћено одсуство или добије споразумни прекид радног односа уз отпремнину. Ипак договор је изигран, а Кузман сматра да се ради о освети јер га је упорно критиковао у јавности. „Илија Таминџија ме је оставио без посла и он је најодговорнији што сам добио отказ Уговора о раду на неодређено вријеме. Прије годину дана ме је позвао у своју Кабинет као радника ХЕТ-а, и пријетио ми да ће ме оставити без посла и хљеба ако наставим да пишем јавно на друштвеним мрежама против њега, Додика и СНСД-а. Дуго времена сам трпио мобинг, а онда сам узео неплаћено одсуство.  Имао сам усмени договор са њим да ми још 6 мјесеци продуже неплаћено одсуство, али у последње вријеме се није јављао и све је унапријед смишљено јер је чекао да прођу избори и да ми се освети. Нико ме није позвао и упозорио, само сам добио отказ. Страшно је да један дезертер оставља без посла борца који је за један дан у Отаџбинском рату остао без оба брата, који су били  тенкисти Војске Републике Српске и погинули су у борбама за одбрану Невесиња“.

Отказом брату два погинула борца, који је посао у ХЕТ-у добио након прилога који сам снимио о породици Кузман, Таминџија је послао јасну поруку свим радницима и демобилисаним борцима, са јасном намјером да их заплаши. Ово је само један показатељ освете дезертера и ратних профитера демобилисаним борцима и породицама погинулих бораца, а остаје да се види како ће на све ово реаговати Борачка организација у Требињу и Невесињу, да ли ће стати у заштиту породице погинулих сабораца или ће ћутањем показати да су само марионете у рукама власти и саучесници у понижавању борачке популације.

 

Небојша Вукановић