palpal

Otkazi za nepodobne u HET-u

Čistke se ne sprovode samo među direktorima, ministrima i rukovodiocima koji nisu po volji Milorada Dodika i vrha režima, već su na udaru stražari, vozači i niži službenici u javnim preduzećima i ustanovama. To potvrđuje i primjer Željka Kuzmana iz Nevesinja, brata dva poginula borca koji je prije nekoliko dana, 12.10.2018. godine dobio Rješenje o otkazu Ugovora o radu, koji je potpisao direktor Gordan Mišeljić.

Kuzman je proteklih 6 mjeseci bio na neplaćenom odsustvu, i imao je dogovor sa Ilijom Tamindžijom, poslanikom SNSD-a i izvršnim direktorom HET-a, da produži neplaćeno odsustvo ili dobije sporazumni prekid radnog odnosa uz otpremninu. Ipak dogovor je izigran, a Kuzman smatra da se radi o osveti jer ga je uporno kritikovao u javnosti. „Ilija Tamindžija me je ostavio bez posla i on je najodgovorniji što sam dobio otkaz Ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Prije godinu dana me je pozvao u svoju Kabinet kao radnika HET-a, i prijetio mi da će me ostaviti bez posla i hljeba ako nastavim da pišem javno na društvenim mrežama protiv njega, Dodika i SNSD-a. Dugo vremena sam trpio mobing, a onda sam uzeo neplaćeno odsustvo.  Imao sam usmeni dogovor sa njim da mi još 6 mjeseci produže neplaćeno odsustvo, ali u poslednje vrijeme se nije javljao i sve je unaprijed smišljeno jer je čekao da prođu izbori i da mi se osveti. Niko me nije pozvao i upozorio, samo sam dobio otkaz. Strašno je da jedan dezerter ostavlja bez posla borca koji je za jedan dan u Otadžbinskom ratu ostao bez oba brata, koji su bili  tenkisti Vojske Republike Srpske i poginuli su u borbama za odbranu Nevesinja“.

Otkazom bratu dva poginula borca, koji je posao u HET-u dobio nakon priloga koji sam snimio o porodici Kuzman, Tamindžija je poslao jasnu poruku svim radnicima i demobilisanim borcima, sa jasnom namjerom da ih zaplaši. Ovo je samo jedan pokazatelj osvete dezertera i ratnih profitera demobilisanim borcima i porodicama poginulih boraca, a ostaje da se vidi kako će na sve ovo reagovati Boračka organizacija u Trebinju i Nevesinju, da li će stati u zaštitu porodice poginulih saboraca ili će ćutanjem pokazati da su samo marionete u rukama vlasti i saučesnici u ponižavanju boračke populacije.

 

Nebojša Vukanović