Откази у Бингу?

У два велика тржна центра „Бинго“ у Требињу ускоро би без посла могло да остане чак 30 радника, које је компанија прогласила вишком! Забринути радници, који страхују да би могли бити на списку прекобројних, остати без посла и плате, обавјестили су ме да су добили информацију како је Управа „Бинга“ одлучила да 20 радника  „великом Бингу“ у Засад пољу, те 10 у „малом Бингу“ у насељу Тини прогласи вишком и не продужи Уговор о раду на одређено вријеме. О томе је већ стигло обавјештење шефовима који руководе са ова два продајна објекта.

Ова одлука је све изненадила и разочарала, имајући у виду да Бинго ради одлично, да је велика гужва у тржним центрима и да је промет велики. Прошле 2019. године компанија „Бинго“ имала је преко милијарду марака промета у својим продајним објектима широм БиХ и остварила чак 72 милиона марака добити, и једна је од најуспешнијих компанија у БиХ, и по промету и оствареној добити. Због тога сматрам да не треба користити пандемију као изговор да би се радници отпустили а додатно повећао профит.

Бинго би требао да покаже да је друштвено одговорна компанија, која води рачуна не само о профиту већ и положају и платама запослених, броју породица које раде у компанији и тако хране своје породице. Што је више запослених и што су плате радника веће, то је већа њихова куповна моћ и потрошња, а све компаније, посебно оне које се баве трговином попут „Бинга“, имаће већи профит. Имајући у виду добре пословне резултате и услугу купаца, искрено се надам да ће челни људи „Бинга“ одустати од отказа радницима у Требињу, јер је 30 радних мјеста и плата од велике важности за Требиње, јер је ситуација тешка а број незапослених велики.

Не желим да пријетим, водим рат, негативну кампању и позивам на бојкот, али имајући у виду лош рад инспекција и заробљених институција, које нажалост не раде свој посао како треба, не штите раднике већ их пуштају на милост и немилост газдама и тајкунима блиским политичарима на власти, мени нажалост често не преостаје ништа друго него да жестоко и свим средствима нападнем оне који кулуче раднике, крше њихова скромна права и дају непотребне отказе, трчећи само за милионима и профитом, како би заштитио обесправљене и понижене који се боре за кору хљеба и минималац.

Од газда и приватника никада нисам ништа тражио осим да поштују раднике и њихова законом загарантована права. Имајући у виду да сам обарањем рекета, тзв „пореза на солидарност“ Луке Петровића на Уставном суду Републике Српске требињским приватницима оставио у џепу 16 милиона марака у протекле 4 године, а да ми нико није рекао ни хвала, имам апсолутно право и обавезу да штитим права њихових радника.  Уколико Бинго остане при одлуци и смањи број запослених за чак 30 радника у Требињу, мораћу стати у одбрану радничких права, искористити свој углед и моћ да их заштитим. Имајући у виду да имам преко 100 000 пратилаца на „фејсбуку“, YouTube  и милионске прегледе сваког мјесеца на сајту и друштвеним мрежама, нека онда одговорни у компанији „Бинго“ овај текст схвате као добронамјерно упозорење и одустану од непотребних отказа, јер би многе породице дошле на руб егзистенције и голог преживљавања, а то је недопустиво у 21-ом вијеку.

 

Небојша Вукановић