Otkazi u Bingu?

U dva velika tržna centra „Bingo“ u Trebinju uskoro bi bez posla moglo da ostane čak 30 radnika, koje je kompanija proglasila viškom! Zabrinuti radnici, koji strahuju da bi mogli biti na spisku prekobrojnih, ostati bez posla i plate, obavjestili su me da su dobili informaciju kako je Uprava „Binga“ odlučila da 20 radnika  „velikom Bingu“ u Zasad polju, te 10 u „malom Bingu“ u naselju Tini proglasi viškom i ne produži Ugovor o radu na određeno vrijeme. O tome je već stiglo obavještenje šefovima koji rukovode sa ova dva prodajna objekta.

Ova odluka je sve iznenadila i razočarala, imajući u vidu da Bingo radi odlično, da je velika gužva u tržnim centrima i da je promet veliki. Prošle 2019. godine kompanija „Bingo“ imala je preko milijardu maraka prometa u svojim prodajnim objektima širom BiH i ostvarila čak 72 miliona maraka dobiti, i jedna je od najuspešnijih kompanija u BiH, i po prometu i ostvarenoj dobiti. Zbog toga smatram da ne treba koristiti pandemiju kao izgovor da bi se radnici otpustili a dodatno povećao profit.

Bingo bi trebao da pokaže da je društveno odgovorna kompanija, koja vodi računa ne samo o profitu već i položaju i platama zaposlenih, broju porodica koje rade u kompaniji i tako hrane svoje porodice. Što je više zaposlenih i što su plate radnika veće, to je veća njihova kupovna moć i potrošnja, a sve kompanije, posebno one koje se bave trgovinom poput „Binga“, imaće veći profit. Imajući u vidu dobre poslovne rezultate i uslugu kupaca, iskreno se nadam da će čelni ljudi „Binga“ odustati od otkaza radnicima u Trebinju, jer je 30 radnih mjesta i plata od velike važnosti za Trebinje, jer je situacija teška a broj nezaposlenih veliki.

Ne želim da prijetim, vodim rat, negativnu kampanju i pozivam na bojkot, ali imajući u vidu loš rad inspekcija i zarobljenih institucija, koje nažalost ne rade svoj posao kako treba, ne štite radnike već ih puštaju na milost i nemilost gazdama i tajkunima bliskim političarima na vlasti, meni nažalost često ne preostaje ništa drugo nego da žestoko i svim sredstvima napadnem one koji kuluče radnike, krše njihova skromna prava i daju nepotrebne otkaze, trčeći samo za milionima i profitom, kako bi zaštitio obespravljene i ponižene koji se bore za koru hljeba i minimalac.

Od gazda i privatnika nikada nisam ništa tražio osim da poštuju radnike i njihova zakonom zagarantovana prava. Imajući u vidu da sam obaranjem reketa, tzv „poreza na solidarnost“ Luke Petrovića na Ustavnom sudu Republike Srpske trebinjskim privatnicima ostavio u džepu 16 miliona maraka u protekle 4 godine, a da mi niko nije rekao ni hvala, imam apsolutno pravo i obavezu da štitim prava njihovih radnika.  Ukoliko Bingo ostane pri odluci i smanji broj zaposlenih za čak 30 radnika u Trebinju, moraću stati u odbranu radničkih prava, iskoristiti svoj ugled i moć da ih zaštitim. Imajući u vidu da imam preko 100 000 pratilaca na „fejsbuku“, YouTube  i milionske preglede svakog mjeseca na sajtu i društvenim mrežama, neka onda odgovorni u kompaniji „Bingo“ ovaj tekst shvate kao dobronamjerno upozorenje i odustanu od nepotrebnih otkaza, jer bi mnoge porodice došle na rub egzistencije i golog preživljavanja, a to je nedopustivo u 21-om vijeku.

 

Nebojša Vukanović