Осуде пријетњи СНСД-а требињским новинарима

Притисак на медије и потпуно гушење слободе говора отишло је толико далеко да су високи функционери херцеговачког СНСД-а и Хидроелектрана на Требишњици послали опомену пред тужбу уреднику портала „Требињелајв“ и то због коментара испод текста који је уклоњен са сајта, непосредно након објављивања!? Према мојим сазнањима 4 службеника ХЕТ-а и функционера СНСД-а, међу којима извршни директори Илија Таминџија и Љубо Вуковић, преко свог адвоката Југа Милановића поднијели су опомену пред Тужбу уреднику овог сајта због коментара неког читаоца, који је само кратко вријеме био објављен а потом уклоњен, и траже да се потпуно укине могућност остављања коментара испод текстова на овом сајту!?

Овакав лудачки захтјев, којим политичари покушавају отворено да цензуришу и потпуно контролишу све медије, само показује колико су моћници изгубили контакт са разумом и реалним свијетом. Занимљиво да је сајт „Требињелајв“ поприлично наклоњен управо СНСД-у и владајућој олигархији, да објављује и промовише готово све акције власти, прати у стопу све активности, потпуно је затворен за опозицију којој се на кашичицу, само у траговима понекад остави мало простора за  неко кратко саопштење и изјаву, како би се одржао бар минимум привида неке објективности. Али и то је недовољно властима, које желе све да угуше и контролишу, па сада пријетњом тужбом покушавају укинути коментаре, који су остали готово једини начин критике власти и друштва за већину грађана, јер аутор остаје анониман. Пријетње и тужбе су срамне и недопустиве, и потребно је новинаре ослободити великог притиска коме су изложени од стране политичара на власти. Иако бивше колеге, никада, али баш никада нисам неког од требињских новинара позвао и предложио да нешто објави, напише, урадимо интервју, неког нападну и критикују, јер не желим да се мијешам у њихов посао, мада оне који су портпароли Партије, отворено пишу из интереса за новац, посао и привилегије, критикујем и сматрам да они нису новинари већ чауши Политбироа Партије.

Тужбом по мојим сазнањима пријете моје старе  муштерије и „пријатељи“, Љубо Вуковић и Илија Таминџија,  који су ме у више наврата тужили и узели новац, јер им смета и боје се истине, због чега сада покушавају укинути коментаре грађана на једном сајту, док су на осталим давно укинути под притиском власти. Зашто се моћници боје коментара и гласа народа? Морам признати да ми је донекле драго због ових бесмислених пријетљи и притисака, покушаја уређивања медија од стране Партије, што и остали сада могу видјети о каквим се „људима“ ради, на шта су све спремни, и као покушавају завести једноумље, страховладу и диктатуру.

Јуче ми је, у добри час, стигла и трећа Тужба од колеге Илије Таминџије, наравно преко адвоката Југа Милановића, а кад читаоци виде њен садржај, ускоро када Тужбу објавим, питаће се да ли је то могуће. За све ово је наравно криво требињско правосуђе које је смијешним пресудама и драконским казнама новинарима и критичарима система, потпуно супротно одредбама Закона о заштити од клевете РС, дало вјетар у леђа за нови талас притиска и тужби, не само против оних које не контролишу већ и против „својих“! Недавна објава предсједника ВСТС-а, хакуна матата Милана Тегелтије, да су за објављене коментаре на неком сајту одговорни уредници и власници медија, подстакла је челнике херцеговачког СНСД-а да се окоме чак и на себи блиске новинаре, што је сулудо и суицидно.

Без слободе и контроле моћи нема напретка и развоја друштва, а посебно је важна слобода медија. Морамо се осободити окова, новинарство мора да врати некадашњу углогу и значај коју је некад имало, као важан корективни фактор у друштву, а не да буде сервис неке Партије и политичара, објављује цензурисане вијести и информације које се пошаљу из Комитета.

 

Небојша Вукановић