palpal

Osim za ministre, Hercegovci nesposobni i za carinike

carinik.jpg

Osim za ministre, Hercegovci nesposobni i za carinike

Već odavno je poznato da po Vladinim kriterijumima među Hercegovcima nema dovoljno obrazovanih, sposobnih i pametnih da budu ministri, pomoćnici ili direktori velikih javnih preduzeća. Pomalo je začuđujuće da su, uprkos velikoj odanosti i podršci, Hercegovci toliko pali u očima vlastodržaca da se među njima ne prepoznaju pojedinci sposobni da budu bar obični carinici ili policajci. Već godinama Centar javne bezbjednosti Trebinje ima problem sa popunom sastava jer se na namještenim konkursima ne primaju diplomci i kandidati iz Hercegovine već prednost imaju podobni iz drugih dijelova Srpske. Oni su uglavnom vrlo brzo vraćaju u svoje rodno mjesto a radno mjesto policajca ili inspektora predviđeno sistematizacijom najčešće ostaje upražnjeno.

Po istom i dobro razrađenom modelu trenutno se sprovodi i sličan konkurs za prijem novih carinika i radnika u Upravi za indirektno oporezivanje. Osim jednog Bošnjaka koji je već godinama radi u UIO, na poslednjem konkursu ponovo nije primljen nijedan kandidat iz istočne Hercegovine. Ne treba posebno naglašavati da su na Deleuši, Sitnici i drugim graničnim prelazima fiktivno zaposleni kandidati iz Gradiške i drugih opština sa zapada Srpske koji uopšte i ne dolaze na posao već čekaju da im se izmisli neki posao u rodnom mjestu. Na ovakav način nekoliko carinika, među njima i jedan otac četvoro djece, bez razloga i objašnjenja ostaće bez posla. Iako živimo u korumpiranoj i zarobljenoj zemlji čuda, zdravom razumu ipak je teško objasniti zbog čega bez posla ostaju carinici koji su ispunili sve uslove konkursa, položili državni ispit i nemaju mrlje u karijeri, a fiktivno se zapošljavaju podobni kandidati bliski republičkom i ministru finansija Savjeta ministara BiH. Prošlost nas uči da je slično bilo i ranije, pa su prilikom reformi i reorganizacija bez posla uglavnom ostajali oni carinici koji su pronašli narkotike, presjekli lanac šverca i zaplijenili ilegalnu robu, a na poslu ostajali poslušni i odanovi članovi sistema.

Iako su glasovi iz Hercegovine na poslednjim izborima presudno uticali da SNSD opstane na vlasti, režim i dalje nastavlja da maćehinskim odnosom ponižava svoje odane podanike. Hercegovina ponovo nije dobila nijednog ministra ni pomoćnika u Vladi Republike Srpske, uprkos „džentlmenskom sporazumu“ vladajućih energetskih poslanika i predsjednika na čelu Elektroprivrede neće biti Hercegovac , a osim rukovodioca među Hercegovcima očito nema ni sposobnih carinika, policajaca, državnih službenika…

Što je više laži, besmislenih projekata i obećanja, što vlast dodatno priteže kaiš, obmanjuje i ponižava obespravljene podanike, to su oni lojalniji i privrženiji, pa i ne treba da nas čudi što Vlada na svakom koraku pokazuje prezir i nepoštovanje. Pitanje je da li postoje neke granice, i da li će se nešto promijeniti u skorijoj budućnosti.
Oštećeni carinici i drugi zaposleni tek treba da ulože žalbe na odluke Komisije, pa izabrani narodni tribuni, prije svega iz vladajuće koalicije, imaju dovoljno vremena da reaguju, iskoriste priliku da na sjednici Narodne skupštine i drugim mjestima ukažu na nepravdu i isprave greške, ili će se, što je mnogo vjerovatnije, sve nastaviti po starom.

Nebojša Vukanović