palpal

Opozicija u Trebinju smanjila razliku između dva bloka za 4000 glasova.

  Prije dvije godine, na Opštim izborima 2018. godine, razlika između dva bloka, vlasti i opozicije u Trebinju iznosila je oko 5 300 glasova, koliko je bila razlika između Milorada Dodika i Mladena Ivanića. Dodik je u trci za člana Predsjedništva BiH u Trebinju dobio povjerenje 11 493 a Ivanić 6 243 glasača, a razlika je iznosila 5 250 glasova.

Na nedavno održanim izborima, uprkos snažnom pritisku, ucjenama, kupovini i krađi glasova od strane režima i čelnika lokalne vlasti, razlika između dva bloka i dva kandidata za čelne funkcije smanjena je na 1 300 glasova. Mirko Ćurić dobio je 8 308 a Ilija Stanković 7 002 glasa, a kandidat SNSD dobio je 3000 glasova manje u odnosu na 2018. godinu, na skoro istu izlaznost.

I za Skupštinu grada Trebinja SNSD je dobio manje glasova nego prije 2 godine, a svi „koalicioni partneri“ DNS, socijalisti i DEMOS imaju veliki pad u broju glasova i mandata. Sa druge strane opozicija će imati najmanje 12 mandata u lokalnoj trebinjskoj Skupštini, mnogo više nego 2016. godine, a aktuelni saziv je okončan sa svega 4 opoziciona odbornika.

Režimski mediji pokušavaju unijeti razdor u opoziciju tvrdeći da je tobože Lista za pravdu i red uništila opoziciju u Trebinju i uzela mandate SDS-u, što naravno nije tačno i lako se može provjeriti. SDS je 2016. osvojio 4 a sada 3 odbornika, Lista za pravdu i red 6, a rezultat za gradonačelnika pokazuje koliko je oduzeto glasova režimu i koliko je Lista uticala na promjenu javnog mjenja u Trebinju. Lista za pravdu u red nije imala kandidate u Banjaluci, gdje je SDS sa 3 pao na 1 odbornika, i u drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj gdje je zabilježen pad broja glasova i mandata SDS-a. Umjesto spinovanje javnosti i javnog pokazivanja straha od novih opozicionih snaga u Trebinju, režim bi trebao pogledati u svoje dvorište, vidjeti da se radi o Pirovoj pobjedu, jer se trend nastavlja njihovog dramatičnog pada uprkos ogromnim novcima i resursima, a Luka, Miko i SNSD su svjesni će uskoro u Trebinju biti potučeni do nogu.

Neka bude borba neprestana do konačne pobjede!

 

Nebojša Vukanović