palpal

Opet stala Termoelektrana Gacko!

Moja ranija predviđanja da će Termoelektrana Gacko često ispadati iz pogona zbog lošeg održavanja postrojenja, kapitalnog remonta koji kasni već 3 godine, o čemu sam ljetos i jesenas često pisao, nažalost pokazala su se tačnim. Od jutros je ponovo obustavljen rad Termoelektrane zbog kvara na sistemu,  i to je treći kvar i ispadanje iz pogona samo u poslednjih 6 dana. Gačani će bar malo odahnuti jer dok je radila bilo je ogromno zagađenje vazduha, prekomjerna količina čađi i pepela, a posledice po zdravlje mještrana su ogromne, što govore sumorni podaci o teškim oboljenjima mještana u trebinjskoj i fočanskoj bolnici.                

Poslednji kapitalni remont urađen je 2012. godine, dok je koliko-toliko odgovorni i normalni Dragoljub Mučibabić rukovodio sistemom kao generalni direktor, nabavljao teške mašine i opremu kako bi se smanjila pljačka preko dvorskih privatnih firmi. Novi kapitalni remont trebao je po planu biti urađen 2016. godine, ali je grobar Terme i Gacka Srđan Milović toliko opljačkao preduzeće da nije bilo sredstva za redovno održavanje ključnih dijelova sistema. Termoelektrana već 3 godine radi van servisnih rokova, zamor materijala je evidentan, a česti ispadi su nažalost očekivani i posledica su nedomaćinskog upravljanja i velike pljačke.

Umjesto da se osvjedočeni lopovi smijene i uhapse i zaustavi pljačka javnih preduzeća na svim nivoima, na ključna mjesta dovedu odgovorni, pošteni i stručni kadrovi, novi generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović po svom starom običaju povećava namete kako bi bilo više novaca za pljačku i namještanju tendera dvorskim firmama. Odmah po stupanju na novu funkciju donio je odluku o poskupljenju struje svim građanima, preko povećanja naknade za obnovljive izbore energije, te dodatno poskupljenje struje za privredu i industriju, i tako poslodavcima poslao novogodišnju čestitku u svom reketaškom stilu.

To je u potpunoj koliziji sa najavljenim reformama i mjerama nove Vlade republike Srpske i premijera Radovana Viškovića, koji je najavio rasterećenje privrede, smanjenje nameta i podršku relanom sektoru. Umjesto da se smanje ogromni troškovi i bacanje para u vjetar, začepi bure koje curi na sve strane, Luka i Dodik ponovo zavlače ruke u džepove siromašne privrede i građana kako bi oni plaćali cijenu njihovih zloupotreba i rastrošnosti, jer u Elektroprivredu, kao i cijelu republiku Srpsku pretvorili u bankomat iz koga uzimaju koliko žele.. No pasaran Luka, ovog puta ti neće proći,  i znaj da će ti biti pružen snažan otpor. Prema mojim saznanjima privrednici negoduju i se spremaju da reaguju, suprostave gušenju, pritiscima i novom povećanju nameta.

 

Nebojša Vukanović