Опасне Вулинове поруке и лекција Јована Рашковића

Српски народ, посебно његове несретне вође које га гурају у провалију, никако да науче важне лекције из прошлости, науче се да буду мудри, одмјерени, рационални, воде рачуна о колективним националним интересима а не дневној политици. Својим лапрдањем у Бањалуци и опасним порукама, карикатура на мјесту министра одбране Србије Александар Вулин, који узгред не само да нема неко војничко образовање већ није ни служио војску, бусао се у јуначка прса, тврдио како нико се неће поновити олује и страдања Срба са ове стране Дрине јер српски народ има јаку војску, и да Срби у Републици Српској не треба да брину јер немају своју војску!?

Овакве изјаве су непотребне и опасне, јер ће се само забацити клатно, подићи тензије, изазвати реакције из међународне заједнице и Федерације БиХ, нанијети штету положају Републике Српске, непотребно дати повода да се појача притисак на Српску и означимо као фактор нестабилности. Умјесто што нас „ложи“ сулудим изјавама, Вулину би било паметније да оде до Косова Поља, Вучитрна, Призрена или ближе до Сјеверне Митровице и других дијелова своје државе, каже Србима на Косову да се не боје НАТО-а и Росу албанских специјалаца  јер он као велики војсковођа и министар одбране гарантује сигурност и заштиту.

Од бусања у прса, јуначења у празно, великих ријечи и изјава својих лажних вођа српски народ нема никаква корист већ само штете и проблема. Јуначину Вулина ударио је адреналин јер га је у режираној представи за јавност Жељка закитила некаквим орденом, вјероватно јер је неколико дана боравио у касарни, али је ипак морао смањити доживљај, мало се боље припремити и знати да је у Војсци Републике Српске био одред Меша Селиновић, састављен од муслимана – Бошњака, да је било војника и официра и из других народа, а не само Срба, како рече и додатно направи штету. Било би добро да Вулин каже што у Бањалуци годинама нема његовог шефа Вучића за Светог Стефана и Дан Републике, и да ли су странци и заједнички ментори, са Милорадом Додиком, дали препоруку да не прелази Дрину!? Ако не смије преко Дрине и на Косово, требао је Вучић бар скокнути од другара Мила, затражити да не отима храмове а не срамно пружати отворену подршку признајући распопа Мираша и легитимитет парацркве ЦПЦ.

Лекцију покојног Јована Рашковића, вјероватно најодговорнијег и најмудријег вође код Срба у последњих 30 година, требали би сви научити. Оснивач националног покрета крајишких Срба, СДС-а, упорно се залагао за широку аутономију Срба у Хрватској и мирно рјешење сукоба, али то није одговарало Туђману и Милошевићу, који је преко ДБ-а, Јовице Станишића и Френкија Симатовића смијенио и уклонио Рашковића, а на крају свом пулену Милану Мартићу поручио да се убије, кад је након издаје пала Крајина, без вијести и ријечи а не отпора из Србије. Из Србије су током рата нијемо посматрали како Насерове хорде преко Дрине на 100 метара удаљености пале Скелане и кољу недужне цивиле, а да нису метка опалили, исто као што је Југословенска војска из Цавтата и Конава нијемо посматрала агресију Хрватске војске и „зенги“ на Иваницу и Требиње!

Ако нас у рату нису подржали, ако су пустили Крајишнике низ воду и прогон 250 000 Срба без ријечи, иако је по Венсовом плану из 1992. СР Југославија била обавезна да војно штити  Крајину од хрватске агресије, чему сада прича црвеног Мириног ЈУЛОВЦА о снажној војсци и глупостима кад је Додик дао сагласност да БиХ ускоро уђе у НАТО!?

 

Врхунски патриотизам данас је водити мудру и одговорну националну политику, избјећи било какав сукоб и тензије, обновити и запослити народ, створити правну државу и јаке институције које ће једнако штити све грађане а не пред изборе у Србији давати бомбастичне изборе не би ли се Вучић представио као неки патриота.

Вучићеви кадрови, марионете и кретуре попут Вулина нек код куће србују и причају приче о слободи, које узгред под диктаторима нигдје нема, ни у Српској ни у Србији, а нека нама не праве додатне проблеме и манипулишу народом учествујући у Додиковим и Жељкиним игроказима.

 

Небојша Вукановић