Opasne Vulinove poruke i lekcija Jovana Raškovića

Srpski narod, posebno njegove nesretne vođe koje ga guraju u provaliju, nikako da nauče važne lekcije iz prošlosti, nauče se da budu mudri, odmjereni, racionalni, vode računa o kolektivnim nacionalnim interesima a ne dnevnoj politici. Svojim laprdanjem u Banjaluci i opasnim porukama, karikatura na mjestu ministra odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji uzgred ne samo da nema neko vojničko obrazovanje već nije ni služio vojsku, busao se u junačka prsa, tvrdio kako niko se neće ponoviti oluje i stradanja Srba sa ove strane Drine jer srpski narod ima jaku vojsku, i da Srbi u Republici Srpskoj ne treba da brinu jer nemaju svoju vojsku!?

Ovakve izjave su nepotrebne i opasne, jer će se samo zabaciti klatno, podići tenzije, izazvati reakcije iz međunarodne zajednice i Federacije BiH, nanijeti štetu položaju Republike Srpske, nepotrebno dati povoda da se pojača pritisak na Srpsku i označimo kao faktor nestabilnosti. Umjesto što nas „loži“ suludim izjavama, Vulinu bi bilo pametnije da ode do Kosova Polja, Vučitrna, Prizrena ili bliže do Sjeverne Mitrovice i drugih dijelova svoje države, kaže Srbima na Kosovu da se ne boje NATO-a i Rosu albanskih specijalaca  jer on kao veliki vojskovođa i ministar odbrane garantuje sigurnost i zaštitu.

Od busanja u prsa, junačenja u prazno, velikih riječi i izjava svojih lažnih vođa srpski narod nema nikakva korist već samo štete i problema. Junačinu Vulina udario je adrenalin jer ga je u režiranoj predstavi za javnost Željka zakitila nekakvim ordenom, vjerovatno jer je nekoliko dana boravio u kasarni, ali je ipak morao smanjiti doživljaj, malo se bolje pripremiti i znati da je u Vojsci Republike Srpske bio odred Meša Selinović, sastavljen od muslimana – Bošnjaka, da je bilo vojnika i oficira i iz drugih naroda, a ne samo Srba, kako reče i dodatno napravi štetu. Bilo bi dobro da Vulin kaže što u Banjaluci godinama nema njegovog šefa Vučića za Svetog Stefana i Dan Republike, i da li su stranci i zajednički mentori, sa Miloradom Dodikom, dali preporuku da ne prelazi Drinu!? Ako ne smije preko Drine i na Kosovo, trebao je Vučić bar skoknuti od drugara Mila, zatražiti da ne otima hramove a ne sramno pružati otvorenu podršku priznajući raspopa Miraša i legitimitet paracrkve CPC.

Lekciju pokojnog Jovana Raškovića, vjerovatno najodgovornijeg i najmudrijeg vođe kod Srba u poslednjih 30 godina, trebali bi svi naučiti. Osnivač nacionalnog pokreta krajiških Srba, SDS-a, uporno se zalagao za široku autonomiju Srba u Hrvatskoj i mirno rješenje sukoba, ali to nije odgovaralo Tuđmanu i Miloševiću, koji je preko DB-a, Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića smijenio i uklonio Raškovića, a na kraju svom pulenu Milanu Martiću poručio da se ubije, kad je nakon izdaje pala Krajina, bez vijesti i riječi a ne otpora iz Srbije. Iz Srbije su tokom rata nijemo posmatrali kako Naserove horde preko Drine na 100 metara udaljenosti pale Skelane i kolju nedužne civile, a da nisu metka opalili, isto kao što je Jugoslovenska vojska iz Cavtata i Konava nijemo posmatrala agresiju Hrvatske vojske i „zengi“ na Ivanicu i Trebinje!

Ako nas u ratu nisu podržali, ako su pustili Krajišnike niz vodu i progon 250 000 Srba bez riječi, iako je po Vensovom planu iz 1992. SR Jugoslavija bila obavezna da vojno štiti  Krajinu od hrvatske agresije, čemu sada priča crvenog Mirinog JULOVCA o snažnoj vojsci i glupostima kad je Dodik dao saglasnost da BiH uskoro uđe u NATO!?

 

Vrhunski patriotizam danas je voditi mudru i odgovornu nacionalnu politiku, izbjeći bilo kakav sukob i tenzije, obnoviti i zaposliti narod, stvoriti pravnu državu i jake institucije koje će jednako štiti sve građane a ne pred izbore u Srbiji davati bombastične izbore ne bi li se Vučić predstavio kao neki patriota.

Vučićevi kadrovi, marionete i kreture poput Vulina nek kod kuće srbuju i pričaju priče o slobodi, koje uzgred pod diktatorima nigdje nema, ni u Srpskoj ni u Srbiji, a neka nama ne prave dodatne probleme i manipulišu narodom učestvujući u Dodikovim i Željkinim igrokazima.

 

Nebojša Vukanović