Опасна и сумњива прошлост Недељка Јовића, кандидата за замјеника министра безбједности БиХ

Уочи сутрашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој би се требали именовати министри и замјеници министара у Савјету министара БиХ, добио сам забрињавајуће писмо из Зворника, које преносим у цјелости. Не желим у никог да упирем прстом нити да неког оптужујем за тешка кривична дјела, јер то би требале да раде институције које су нажалост заробљене, али због друштва и државе, опасности која пријети ако опасни и криминалу склони људи дођу на важне позиције, очекујем да институције предузму све провјере и неопходне мјере како би спријечили велике злоупотребе и понижење институција, јер ствари одоше предалеко.

Ако је само 5% оптужби изнесених у писму забринутих грађана Зворника тачно, Јовић никао не би смио бити именован на функцију замјеника министра безбједности већ суспендован до окончања поступка.

 

Искрено и ја бих волио да ствари које људи износе у писму нису тачне, и очекујем да се Недељко Јовић изјасни о тврдњама и оптужбама које су изнесене у писму, које ћу пренијети у цјелости.

 

Писмо забринутих грађана Зворника преносим у цјелости.

 

Иако смо навикли на негативну селекцију, криминализацију институција, чудновато кадрирање и одлуке, именовање кандидата за замјеника Министра безбједности БиХ Недељка Јовића на сутрашњој сједници Представничког дома Парламента БиХ бичо би један од великих преседана у политичком и безбједносном смислу, чак и када је у питању заробљена земља чуда каква је Босна и Херцеговина. Због тога прије гласања, без обзира на политику и договоре моћника, посланици Представничког дома БиХ треба добро да размисле, гласају по својој савјести и спријече да безбједносно-интересантна лица дођу на важне позиције.

Нижеразредни полицајац који је прије 9 година са тешком муком завршио покицијски курс, успио је на опште изнанађење свих који га познају да се попне на веома високу функцију команданта Жандардмерије у Зворнику!? Таман кад су том „успјеху“ престали да се чуде сви они који познају Јовића и миље из којег долази, стигло је ново изненађење – Јовића су Социјалистичка партија Републике Српске и Петар Ђокић предложили за замјеника министра безбједности БиХ!

Kако тврде упућени у Зборнику, Јовић од школе има завршен само курс за полицајца и сумњиву диплому Факултета за физичко васпитање, а од додатних квалификација – године вјерног служења локалним и партијским моћницима, пребијање њихових неистомишљеника као и ситни шверц стоком преко Дрине.
Све ово је више него добро познато Зворничанима, али то није и највећи разлог за невјерицу са којом је у овом граду дочекана вијест о том да би Јовић могао сјести у фотељу замјеника министра безбједности. Поред вишегодишњег служења и изигравања приватног табаџије за локалне тајкуне и политичаре, Јовића највише памте по тешким оптужбама за умијешаност у нерасвијетљене и заташкане случајеве убиства и покушаја убиства који су се дешавали у Зворнику у последње три године. Први случај се десио у новембру 2017. године, када је смртно страдало једно лице на семафору у центру Зворника, када је констатовано да је унесрећени пао са потпорног зида на саобраћајницу под теренско возило и да је тако наступила смрт. Међутим, како је вријеме одмицало све гласније је почела прича о очевицима који су примијетили да страдалог ногама и рукама туче више лица на семафору у центру града. Након што су видјели да након бруталног премлаћивања жртва не даје знаке живота, гурнули су га са зида како би прикрили трагове.

Увиђај је урађен „реда ради“, вјероватно под жестоким политичким притисцима, а накнадна обдукција показала је да жртва има повреде главе, хематоме на оба ока, раздеротине изнад лијевог ока, које указују на ударце десном руком или ногом од стране насилника, те да је смрт наступила услијед нанесених повреда по глави.

Према тврдњама очевидаца, међу три лица која су крвнички тукла страдалог, неки су препознали и осумњичили младог полицајца Јовића!? Када су видјели да се ради о припаднику МУП-а Српске и његове изливе бијеса над немоћним човјеком, свједоци су побјегли страхујући за своју безбједност. Тек након неколико дана сазнали су да је управо на том мјесту „несретним случајем и падом са зида под џип страдало непознато лице“.

Јовић се такође, према неким сазнањима и индицијама, доводи и у везу са нападом и покушајем убиства члана Управног одбора Алумине Мила Матића, које се десило само пар мјесеци након догађаја у центру Зворника. У овој „акцији“, наводно су учествовали држављани Србије, које је за овај „посао“ ангажовао Јовићев брат.

Матића су нападачи напали у сред бијела дана, веома сурово и веома кукавички – са леђа док је телефонирао, а случај никада није до краја расвијетљен нити је откривена позадина напада. Нападачи нису успјели у намјери с обзиром да је био дан и да су се бојали свједока, поучени претходним искуством, али је Јовићев напредак од тада интензивиран.

 

Осим ових дјела, о Јовићу је такође познато да је као малољетник заједно са братом учестовао у одређеним криминалним активностима, па је и његово добијање посла у полицији изазивало чуђење и приче о томе како је под нечијом заштитим.
Читаво вријеме, Јовић и јесте под заштитом локалних моћника, прије свих Будимира Аћимовића и Јакова Галића, који су га и предложили за замјеника министра, а све то је аминовао њихов страначки шеф, лондонски ђак и предсједник пропале Социјалистичке партије Петар Ђокић. Постоји и вјеровање да иза Јовића стоји управо Ђокић, који је такође у политику ушао са полицијским курсом и лажном дипломом.

Ђокић је недавно ризиковао побуну у својој подјељеној партији управо инсистирањем на кандидатури Јовића, који није члан партије, нити је учествовао у њеном раду и активностима. И док су Зворничани очекивали да ће их полицијске агенције и правосуђе кад тад ослободити црвеног партијско – полицијског терора и да ће доћи до објективних истрага у бројним случајевима и нападима који су узнемирили јавност, шокирала их је вијест да ће управо Јовић засјести у фотељу замјеника у Министарству безбједности БиХ. Свједоци и очевици његових (не)дјела и умијешаности у криминалне радње овим су добили јасну поруку шта их чека уколико одлуче да проговоре, а БиХ ће добити некомпетентног замјеника министра безбједности, који од школе има курс за полицајца и купљену диплому ДИФ-а.

Ако сутра на сједници Представничког дома ПД БиХ прође приједлог и Јовић буде именован за замјеника у Министарству безбједности БиХ, Република Српска неће имати професионалца и високообразован кадар са искуством рада у безбједносним структурама који ће радом и резултатима штити и заступати интересе Републике Српске, него нешколованог насилника и вјерног потрчка тајкуна и пропалих политичких лидерчића.

Због тога је велика одговорност сутра на посланицима Представничког дома ПД БиХ, да ли ће гласати по савјести или партијским директивама!?

 

Забринути грађани Зворника