Omaž vojvodi Neđu i palim herojima

Omaž vojvodi i herojima

(Tekst koji sam napisao i objavio 2017. godine)

 

Krstovdan je tužan praznik za sve Bobance, Trebinjce i Hercegovce, jer su na na ovaj veliki hrišćanski praznik, 27-og septembra 1994. godine na brdu Kiser iznad Boračkog jezera poginuli vojvoda Nedeljko Vidaković, major Dragan Slijepčevič, kapetan Ljubiša Popović, a teško ranjen najmlađi borac Trebinjske brigade i cijelog Hercegovačkog korpusa VRS Aleksandar Masleša, koji je preminuo na VMA u Beogradu nakon tri mjeseca.

O vojvodi Neđu Vidakoviću, komandantu slavne Bobanske čete, njegovoj hrabrosti, čojstvu i junaštvu najbolje govore riječi neprijateljskih vojnika i oficira Hrvatske vojske, poput Ratka Dragovića Kleka i drugih, koji su se nakon rata u svojim meomoarima divili hrabrosti i viteštvu boraca Bobanske čete i njihovog slavnog komandanta vojvode Neđa Vidakovića. Vojvoda i njegovi saborci grčevito su branili svoje domove i ognjišta, i imali možda i presudnu ulogu u odbrani Popovog polja i Trebinja od agresije Hrvatske vojske iz pravca Dubrovnika u ljeto 1992. godine. Dvije godine prije vojvodine pogibije, u rodnom selu Rapti na Bobanima, poginuo je njegov rođeni brat Savo Vidaković, a tokom rata na breniku otadžbine život je položilo 18 pripadnika Bobanske čete Trebinjske brigade.

Skromni, nenametljivi i požrtvovani vojvoda Neđo je istinski heroj svog vremena koji je izgubio svoj život pokušavajući spasiti svoje saborce, i uz vojvodu Rada Radovića primjer kako naš narod u najtežim vremenima iznjedri velike ličnosti koje stanu na čelo kolone, daju svijetli primjer ostalima i štite svoj narod u presudnim istorijskim trenutcima. Mnogo više od hrabrosti i herojstva, pamti se njihovo čojstvo i viteški ljudski odnos prema protivniku.


Iako je njihova uloga za odbranu otadžbine i stvaranje Republike Srpske nemjerljiva, nažalost mnogi borci, heroji i istinske patriote su nepravedno zapostavljeni u posleratnom periodu, i nemaju ulogu u društvu koju zaslužuju. Igrom sudbine danas je u Bileći sahranjen Novo Tomanović, dobrovoljac i saborac vojvode Rada Radovića koji je tokom Mitrovdanske ofanzive ranjen u dva navrata u samo jednom danu, i koji je od prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića odlikovan ordenom za hrabrost. Nadati se da će se brojne nepravde prema našim istinskim herojima i njihovim porodicama ispraviti u narednom periodu, i da će društvo i narod napokon umjesto taloga cijeniti istinske, skromne i nenametljive heroje i njihova velika đela.

Nebojša Vukanović