Oj Trebinje, Trebinje… ili odgovor odborniku Peđi Škoru

photo-region-BiH-trebinje-Trebinje_01_u_404403307.jpg

Slike iz realnosti: Nezaposlenost, nepotizam, korupcija Oj Trebinje, Trebinje… Piše: Nebojša Vukanović

  

 

     Uprkos statističkim podacima koje nam Vlada i ministri godinama kazuju, tvrdeći da bilježimo stalni napredak, razvoj, rast industrijske proizvodnje, te izlazak iz recesije i ekonomske krize, stanje na terenu čini se drugačijim, a građani nikako ne mogu da osjete sve blagodeti napretka i vladinih uspjeha. Trebinje je najbolji i najkarakterističniji primjer nesklada između zvaničnih izvještaja i statistike sa jedne, i realne situacije na terenu sa druge strane Početkom prošle godine, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazilo se 3.050 građana, a za samo godinu i po dana, broj nezaposlenih povećan je na nevjerovatnih 4.830! „Broj nezaposlenih u ovoj godini povećan je za novih 1.300, prije svega usljed otvaranja stečajnog postupka u Novoksu, u kome je radilo 760 radnica. Takođe, zatvoreno je oko 90 malih trgovačkih, zanatskih i ugostiteljskih radnji. Ovo je rekordan broj nezaposlenih u Trebinju, ali i u cijeloj istočnoj Hercegovini, koji se, nažalost, povećava se iz godine u godinu“, tvrdi direktor Zavoda za zapošljavanje u Trebinju Vaso Kučinar. Kriminalnom privatizacijom, nekadašnji giganti zatvarani su redom, a stečajnim postupkom trajno je zapečaćena sudbina desetina preduzeća, od kojih su danas ostale samo prazne zidine, zaključane katancima. Hiljade radnika trajno je iz proizvodnih hala otišlo na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Tako je nestao Luč, Metalac, Final remont, Trebinjeprevoz, Leoteks, Novoteks, Neimarstvo, a na sigurnom putu propasti nalazi se Agrokop, najveći proizvođač grožđa u Republici Srpskoj. Suvišno je reći da niko nikada nije odgovarao za sistematsko uništavanje privrede i osiromašenje nekoliko hiljada porodica, koje se već godinama bore za golu egzistenciju. Radnici su mjesecima znali da protestuju ispred svojih firmi, tražili utvrđivanje odgovornosti, reviziju i poništenje privatizacionih ugovora, ali nikada nijedan ministar nije došao u Hercegovinu, saslušao radnike i pokušao da spase bar neke firme koje su imale sigurno tržište.

     Političari na vlasti lažnim i neispunjenim obećanjima, „Potemkinovim selima“, stvaraju imaginarni svijet u kome je gladna, ali zagledana u srećnu budućnost, živjela većina građana. Napokon, vlast je skinula mrenu sa očiju i uvidjela sumornu stvarnost oko sebe. Zbog teške situacije, po prvi put održana je sjednica neke vrste Privrednog savjeta opštine na kome su učešće uzeli predstavnici svih političkih stranaka, privrednici i intelektualci. Građani koji godinama bezuspješno traže posao očekivali su da će, umjesto međusobnog optuživanja, napokon biti usvojene neke mjere, prijedlozi i zaključci koji bi pokazali put za izlazak iz ćorsokaka. Ipak, nikakve konkretne mjere nisu usvojene, ali su zato mediji i novinari označeni kao najveći krivci za tešku situaciju. Navikli smo da su bh. političari licemjerni i dvolični, ali nekada baš znaju i da pretjeraju. Nevjerovatno je da oni koji već godinama u rukama imaju svu vlast u državi, od lokalne, republičke, do zajedničkih organa i Savjeta ministara, optužuju novinare i pojedine medije za tešku situaciju, krah sistema i privrede. Tako je u svom opširnom ekspozeu bivši PDP-ovac, a odnedavno odbornik vladajućeg SNSD-a, Predrag Škoro optužio pojedine „kolege“ da su svojim izvještavanjem i pisanjem o kriminalu, korupciji, nepotizmu i drugim negativnim pojavama doprinijeli uništavanju i slabljenju privrede.

    Vjerovali ili ne, ali dotični gospodin, koji dolaskom na vlast čak postade i direktor lokalne Herceg televizije, tvrdi da su pojedini novinari, „šireći crne i negativne slike“ o gradu i regiji, doprinijeli zatvaranju nekada velikih kolektiva, te da su otjerali potencijalne investitore. „Takav način izvještavanja je neodgovaran. Širenjem negativnih slika, umjesto privlačenja, tjeraju se investitori, i stvara se loš ambijent. Oni nisu svjesni da se uništavanjem privrede smanjuje marketinški kolač i da dugoročno gledano takvim radom smanjuju vlastite prihode. Komercijalni mediji moraju biti odgovorniji prema društvu i zajednici, i afirmativnijim izvještavanjem i širenjem pozitivne slike i energije privući investitore i poboljšati stanje u privredi…“ Ruinirana i potpuno neupotrebljiva, privatizovana autobuska stanica u Trebinju Photo: dw-world.de Lako je prepoznati na koga su se najviše odnosile optužbe, a meni je jako žao ako sam ja, ali i druge kolege koje pokušavaju da se bave istraživačkim novinarstvom, svojim radom stvorili armiju siromašnih, obespravljenih, poniženih i gladnih, koji vape za poslom i korom hljeba. Evo ja ću odmah da stavim flaster na usta, napustiću Trebinje, prestaću da istražujem afere, revizorske izvještaje, namještene tendere, mutne poslove i brojne malverzacije, a Vi dobročinitelji i usrećitelji naroda, zauzvrat otvorite samo jedno proizvodno preduzeće sa desetak radnika, i, umjesto svoje braće, rođaka, kumova, prijatelja i partijskih kolega, zaposlite sirotinju kojoj je posao najpotrebniji.

      Samo jednom budite pravedni, pošteni i humani, ispred svog ličnog stavite interes građana, koje navodno predstavljate i povjerovaćemo u Vašu iskrenu zabrinutost i dobre namjere. Licemjerno je od političara što posljedice svoje inertnosti, bezakonja, i krivicu za haos u kome se nalazimo žele da svale na pojedine nepodobne i neposlušne novinare, koji ne rade posao kako bi njima odgovaralo. Obmanjujete građane i javnost, tvrdnjama da se firme zatvaraju i da investitori ne otvaraju radna mjesta zato što novinari pišu i izvještavaju o kriminalu, nepotizmu, partijskom zapošljavanju… Ubjeđujete svoje prevarene glasače da biznismeni sa zapada prvo gledaju novinarske izvještaje, prevode, kolumne i tekstove, pa na osnovu njih donose odluku gdje će da otvore neku fabriku i ulože sredstva. Pa da je tako, imajući u vidu „afirmativno“ izvještavanje većine naših medija, danas bi, umjesto rekordnog broja nezaposlenih, imali više novih i proizvodnih radnih mjesta nego Kina. No, i sami znate, ali se pravite naivni, da problem nije u pojedinim novinarima i medijima, već u onima koji ovu zemlju godinama i decenijama vode u propast. Ne bježe investitori od Trebinja i Bosne i Hercegovine zbog medijskih izvještaja, već zbog trome, korumpirane i glomazne administracije, haosa, bezakonja, nakaznog sistema, podmićivanja, nesigurnosti uloženog kapitala, kriminala, nepostojanja pravne države, loše bezbjednosti… Photo: Stock Ne znam, poštovani odborniče, kako smo kolege, jer ne sjećam se da ste nekada napisali tekst ili montirali prilog za televiziju na čijem se čelu nalazite. Vaša medijska kuća svakodnevno širi optimizam, lijepe slike i afirmativne priloge šalje u svijet, pa ne znam kako niste uspjeli da privučete bar nekog investitora.

   Ako već ne možete da dovedete inostrane, bilo bi dobro kada biste svog gazdu, nadaleko čuvenog neimara i vlasnika propalog Neimarstva i Metalca Mata Uljarevića, vratili u rodni grad i primorali ga da vrati nekoliko miliona maraka prevarenim kupcima stanova kojima je uzeo novce, a nikada nije izgradio davno obećane stanove. Umjesto što kritikujete „kolege“, bilo bi bolje da isplatite zaostale plate sadašnjim i bivšim radnicima koji su Vas tužili, te da platite doprinose državi „Drag mi je Platon, ali mi je istina draža“, davno je govorio Aristotel, a meni je žao što, govoreći istinu, širim „crne slike“, kako Vi na vlasti tvrdite.

   Ne znam da li je slika crna, bijela ili šarena, ali je važno da je istinita. Radim svoj posao ovako ne da bih Vama naudio i zato što želim da ocrnim i oblatim svoj rodni grad i državu, već da bih Vam ukazao na posljedice nerada i bezakonja. Nastojim da ukažem na greške koje svakim danom činite i koje nas vode u sve dublju propast, i pokušam bar malo da probudim Vašu uspavanu savjest. Smatram da je vrhunski patriotizam napadati nepravdu, tajkune, korumpirane političare i tražiti da se situacija promijeni. Prestanite pričati prazne i otrcane priče i napokon počnite bar nešto da radite. Idite po svijetu i nudite gotove projekte, biznis planove, uprostite procedure za izdavanje potrebnih dokumenata i dozvola, izgradite potrebnu infrastrukturu, tražite investitore, otvorite nas prema svijetu, preuzmite odgovornost, učinite državu sa jeftinom radnom snagom konkurentnijom, smanjite poreze, dažbine i druge namete, koje ste povećali kako bi nakupili dovoljno novaca za Vaše velike plate, beneficije i ugodan život. Nažalost, Vi to ne želite, nećete i ne znate, pa bi najbolje bilo da se povučete i nestanete sa javne scene, jer bi time već u startu mnogi problemi već bili riješeni.

   * Tekst preuzet sa prijateljske Buke star