Ogoljena trgovina nadležnostima i institucijama Srpske

Ako SNSD ne bude imao ministre u Savjetu ministara BiH i ne bude dio vlasti u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine pokrenućemo proces povratka nadležnosti Republike Srpske, koje su od Dejtona oduzete entitetima i prenesene na nivo zajedničkih institucija, poručio je danas Milorad Dodik, pokazujući još jednom ogromnu želju  da po svaku cijenu, pa i dizanja tenzija i stvaranja haosa, dokopa vlasti u Sarajevu. Ako se formira vlast i SNSD dobije ministarske i direktorske pozicije, od vraćanja prenesenih nadležnosti nema ništa, jer Dodika Republika Srpska i njen položaj ne zanima, važna je vlast, funkcije i mogućnost pljačke!?

Analogija i poruka koju je Dodik poslao je jasna. Republika Srpska, njene institucije i nadležnosti su predmet političke trgovine, i odnos prema njima zavisi od interesa lažnog Oca nacije. Dodik nikada ne bi glasao da se ukidaju institucije koje je stvarao i za čije je uspostavljanje glasao, poput SIPE, Suda i Tužilaštva BiH, ali mu laprdanje i galama dobro dođe da pokuša skrenuti pažnju javnosti sa izdaje uz pomoć režimskih medija. Da mu je iskreno stalo do vraćanja oduzetih nadležnosti i jačanja institucijalnih kapaciteta i položaja Srpske, Dodik bi predano radio u tom cilju, okupio sve parlamentarne stranke i lidere,  napravio plan kako bez puno pompe  mudrim potezima da se vrate ustavne dejtonske nadležnosti ili ojačaju postojeće institucije, a ne bi sa njima trgovao ili ih sistematski sa namjerom uništavao nedostojnim partijskim aparatčicima, marionetama, nesposobnim i neškolovanim kadrovima.

Dodikov istup i prijetnje blokadama su neiskrene, svako zna da se radi o blefiranju i nastojanjima da prijetnjema i ucjenama privoli partnere, Čovića i Bakira, da mu daju dio vlasti. Dodik je i ranije slično  prijetio i blefirao, ispoljavao ćorke, ponižavao Narodnu skupštinu RS i ostale institucije tjerajući svoje marionete da usvajaju rezolucije, zaključke i referendume, da bi od svega vrlo brzo i lako odustao pri najmanjem zavrtanju ušiju od svojih pokrovitelja iz međunarodne zajednice i uticajnih ambasadora. Od tenzija i radikalnih poteza nema ništa, ali je važno da je Dodik javno priznao kakav odnos ima prema institucijama i nadležnostima Srpske, koje su za njega prćija i predmet trgovine, i da je spreman sve njih prodati i urušiti, kao što je to i ranije mnogo puta uradio, ako će tako sačuvati svoju glavu i imati lični interes. Nažalost sve je na prodaju, i Oni neće stati dok sve ne unište, ako se narod ne suprostavi samouništenju!

 

Nebojša Vukanović