Огољена трговина надлежностима и институцијама Српске

Ако СНСД не буде имао министре у Савјету министара БиХ и не буде дио власти у заједничким институцијама Босне и Херцеговине покренућемо процес повратка надлежности Републике Српске, које су од Дејтона одузете ентитетима и пренесене на ниво заједничких институција, поручио је данас Милорад Додик, показујући још једном огромну жељу  да по сваку цијену, па и дизања тензија и стварања хаоса, докопа власти у Сарајеву. Ако се формира власт и СНСД добије министарске и директорске позиције, од враћања пренесених надлежности нема ништа, јер Додика Република Српска и њен положај не занима, важна је власт, функције и могућност пљачке!?

Аналогија и порука коју је Додик послао је јасна. Република Српска, њене институције и надлежности су предмет политичке трговине, и однос према њима зависи од интереса лажног Оца нације. Додик никада не би гласао да се укидају институције које је стварао и за чије је успостављање гласао, попут СИПЕ, Суда и Тужилаштва БиХ, али му лапрдање и галама добро дође да покуша скренути пажњу јавности са издаје уз помоћ режимских медија. Да му је искрено стало до враћања одузетих надлежности и јачања институцијалних капацитета и положаја Српске, Додик би предано радио у том циљу, окупио све парламентарне странке и лидере,  направио план како без пуно помпе  мудрим потезима да се врате уставне дејтонске надлежности или ојачају постојеће институције, а не би са њима трговао или их систематски са намјером уништавао недостојним партијским апаратчицима, марионетама, неспособним и нешколованим кадровима.

Додиков иступ и пријетње блокадама су неискрене, свако зна да се ради о блефирању и настојањима да пријетњема и уцјенама приволи партнере, Човића и Бакира, да му дају дио власти. Додик је и раније слично  пријетио и блефирао, испољавао ћорке, понижавао Народну скупштину РС и остале институције тјерајући своје марионете да усвајају резолуције, закључке и референдуме, да би од свега врло брзо и лако одустао при најмањем завртању ушију од својих покровитеља из међународне заједнице и утицајних амбасадора. Од тензија и радикалних потеза нема ништа, али је важно да је Додик јавно признао какав однос има према институцијама и надлежностима Српске, које су за њега прћија и предмет трговине, и да је спреман све њих продати и урушити, као што је то и раније много пута урадио, ако ће тако сачувати своју главу и имати лични интерес. Нажалост све је на продају, и Они неће стати док све не униште, ако се народ не супростави самоуништењу!

 

Небојша Вукановић