palpal

Oglasio se i trebinjski doglavnik

grigorije.jpg

Luka je najpametniji kad ćuti, ali nažalost primoran je da često mlati gluposti i pokazuje svoje slabosti, neznanje i nedostatak osnovnog obrazovanja i elokvencije. Da se prije poslednje izjave novinarima konsultovao sa svojim saradnikom Dragoslavom Banjkom, koji je odličan istoričar i geograf, odćutao bi, ne bi napravio novi veliki gaf i branio prohrvatsku izdajničku politiku svog šefa i Partije. Da je jednom samo obišao popaljena srpska sela bivše trebinjske opštine od Glavske, Uskoplja, Bobana, Zavale do Čavša, da je jednom obišao naša stratišta i upalio svijeće na Ržanoj jami, Gornjem Hrasnu, Čavšu, Dubljanima, Zavali, bivšim školama i mučilištima u Prhinju, Kotezima i Veličanima, ne bi svojim prljavim jezikom pljuvao po kostima naših mučenika i predaka.

Nepoznata lica polomila su spomen-ploču u selu Kotezi u Popovom

Da je trebinjski doglavnik Srbin i patriota, kao što nažalost nije, obnovio bi spomen ploče žrtvama ustaškog terora u Popovom polju i tražio da se utvrdi ko skrnavi spomenika i kosta naših predaka, a ne bi se ljubio sa fratrima, zataškavao slučaj tražeći od policije i dvorskih novinara da o tome ne pišu.

Trebinjski doglavnik je dao ogavnu izjavu SRNI braneći izdajnički potez poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH, koji su sa HDZ-om jedini glasali protiv ravnopravnosti Srba u 4 kantona sa hrvatskom većinom. To je sraman i veleizdajnički odnos prema braći i sunarodnicima, koji su za 100 godina preživili pogrom i genocid, i u tragovima ostali na svojim ognjištima da svjedoče o golgoti srpskog naroda. Neznalica tvrdi da time ne želi tobože da dopusti da Parlament BiH nameće eventualno u budućnosti neke odluke Srbima i Republici Srpskoj.

Puno je krvi u ratu, a onda mudrosti, diplomatije, znanja i znoja tadašnjih umnih glava koje su nas vodile, uloženo u zaštitu položaja Srba i Republike Srpske u Dejtonu, da se i sam nekad zadivim koliko su mudro i vizionarski neke stvari urađene. Neznalica, trebinjski doglavnik i izdajnik svog roda, trebao bi da zna da je Dejton omogućio apsolutnu vlast Srbima na polovini teritorije BiH, a sa druge strane stavljeni su tako jaki mehanizmi zaštite da se nijedna odluka u BiH, pa tako ni u Parlamentu BiH,   ne može donijeti bez Srba, i mi Dejtonom imamo ključ za svaka vrata. Nijedna odluka u Predstavničkom domu BiH ne može se donijeti ukoliko za nju nije glasalo najmanje 2/3 poslanika iz Republike Srpske, koji na taj način imaju pravo „veta“, a na parlamentarnim komisijama nijedna odluka se takođe ne može usvojiti ukoliko za nju nije glasao najmanje jedan Srbin. Pored toga, u drugom Domu naroda postoji Klub Srba sa 5 delegata, i ukoliko je 5 predstavnika srpskog naroda protiv neke odluke nju ne može izglasati 10 hrvatskih i bošnjačkih delegata! Slično je i u Savjetu ministara BiH, u kome se takođe nijedna konačna olduka ne može usvojiti ukoliko su protiv nje srpski ministri!

Dakle Srbi imaju sve mehanizme zaštite u BiH institucijama da čuvaju interese svog naroda i Republike Srpske, a problem je samo što neodgovorni pojedinci poput Dodika i sličnih, koji nisu ni bili za Dejton već Vens-Ovenov plan po kome ne bi postojala Republika Srpska, pokušavaju suicidno da razgrade Dejton, zalažu se ѕa treći „hrvatski“ entitet na štetu Srba, i tako uruše naš dominantan položaj u BiH i polome ključeve za sve brave koje imamo.

                                  Umjesto što neznalica, Dodikov gen-sek i dvorska luda lupa gluposti, sramoti svoj narod i pretke, trebao bi se upoznati bar sa osnovnim činjenicama iz bliske prošlosti svog naroda, ili bar pročitati „Magnum krimen“ od Viktora Novaka, jer onda sigurno ne bi sebi dozvolio sebi da bude čovićev prohrvatski Srbin koji štite interese Hrvata a ne svog naroda.

Umjesto što nabacuje tendere i prebacuje naše novce hrvatskim firmama, kao neki dan postavljanje video-nadzora firmi iz Širokog Brijega, nadam se da će u znak pokajanja gradonačelnik Trebinja prestati biti doglavnik i čovićev prohrvatski Srbin, i da će iz budžeta izdvojiti skromna novčana sredstva za obnovu spomen ploče postradalim srpskim mučenicima, žrtvama ustaškog terora na školi u Kotezima, koje su nedavno po drugi put za pola godine oskrnavili i slomili njegovi prijatelji i koalicioni partneri.

Nebojša Vukanović