palpal

Odstupanje odmah – i Dodik počeo da sluša

Dobro je da je i Dodik počeo da me sluša i da je prihvatio moj prijedlog da se on i njegovi kadrovi povuku iz Zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine i prestaju da odlučuju dok se kriza ne riješi i prekine nasilno nametanje odluka od strane visokog predstavnika i stranaca. To sam mu u prvi mah predložio da uradi, da raskine koaliciju sa SDA, da se on prvi povuče iz Predsjedništva BiH i prestane da odlazi na sjednice i odlučuje, i da isto postupe Zoran Tegeltija u Savjetu ministara BiH, te Špirić i Radmanović u Domu naroda i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

Takođe vlasti Republike Srpske treba da prekinu sve odnose i kontakt sa Kancelarijom visokog predstavnika u BiH dok se sporna nametnuta Odluka i izmjene Krivičnog zakona BiH ne stave van snage! Dobro je što me je Dodik poslušao i spustio tenzije, smanjio retoriku, nema više priče „IDEMO PA ŠTA BUDE“, misleći na otcjepljenje Srpske od BiH, i što je danas postao racionalniji. Kritika ipak djeluje!

Prestankom odlučivanja u institucijama BiH poslala bi se jasna poruka da Republika Srpska ne pristaje na nasilje i nametanje odluka, te da poštuje Dejton i Ustav jer se nedolaskom na sjednice šalje jasna političa poruka i odgovor na jednostrane odluke. Ipak izjava kojom Dodik prihvata moj prijedlog, ali tek nakon sjednice Predstavničkog i Doma naroda na koju SNSD planira pokrenuti inicijativu da se nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH stave van snage u Parlamentu glasanjem, predstavlja samo pokušaj kupovine vremena i obmanjivanje javnosti.

Očekivati od Bošnjaka i stranaka iz Federacije BiH da glasaju protiv izmjena Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Incko u najmanju ruku je naivno, jer je jasno da SDA niti bilo koja druga stranka i poslanik ne smije glasati za to jer bi bio označen kao izdajnik i završio bi političku karijeru. Jasno je da Dodik blefira i pokušava ovim manevrom da kupi vrijeme dok kriza ne prođe i padne u drugi plan jer je pred nama ljeto i sezona godišnjih odmora, a on bi sa ovim svojim manevrom prikrio tajni dogovor i pakt sa Inckom i Bakirom.

Povlačenje odmah! Nema nikakvog čekanja, taktiziranja i odugovlačenja, kupovine vremena i blefiranja. Dodik, Tegeltija, Špirić i Radmanović treba da se odmah povuku, prestanu da odlučuju i odlaze na sjednice. U suprotnom svima će biti da je kriza projektovana i dogovorena između Incka, Dodika i Bakira kako bi se popravio rejting SNSD-a i SDA, i nikakav smokvin list neće moći da to sakrije od naroda i očiju javnosti!

Vrlo je važno da Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bude javna i otvorena za javnost, da narod čuje šta poslanici misle jer se to tiče naroda, i smatram da nije dobar prijedlog Nenada Nešića i DNS-a, da se sjednica zatvori za javnost jer to odgovara samo režimu, koga treba ogoliti do kraja.

 

P.S.

Da me Dodik pomno čita i prati govori i konferencija za novinare poslije odluke Incka na kojoj je ponavljao riječi i misli koje stalno govorim, da se bojim samo Boga i da strahujem da ću nekim svojim potezom ili greškom razočarati narod. Dobro je da me Dodik prati i sve više sluša, da imam veći uticaj na njega od svih njegovih savjetnika skupa.

 

Nebojša Vukanović