Odgovornost urednika a ne novinara!

Sve u našem napaćenom društvu i državi je razoreno i obesmišljeno, skoro da nema nijedne profesije koja nije kontaminirana politikom, a nažalost vlast je posebno i svjesno uništila medije, kako bi mogla da kontroliše i truje javni prostor. Nažalost mnogi novinari, posebno u tzv „Javnom servisu Republike Srpske“ RTRS-u i drugim medijima koji su pod strogom kontrolom vlasti, primorani su da gaze osnovne norme novinarstva i pretvoreni su u obične partijske aktiviste koji imaju zadatak da jedne hvale i glorifikuju a druge pljuvaju i diskredituju, često lažima, spinovima i izmišljotinama koji nemaju veze sa stvarnošću.

Uvijek ističem da mi je donekle žao novinara, koji za skromnu platu moraju da se ponižavaju i koji često osjećaju stid zbog toga što rade, da ih razumijem i bez obzira šta napisali i uradili, koliko me pljuvali, povrijedili i diskreditovali gnusnim lažima i izmišljotinama, ne zamjeram im jer moraju da zarade skromnu i bijednu platu, prehrane porodice. Odgovornost je isključivo na direktorima i urednicima koji ih tjeraju da tako rade.

Lokalna Herceg televizija u Trebinju prešla je sve granice u pljuvanju i prljavoj kampanji koju godinama vodi protiv mene ne birajući sredstva, nazivajući me izdajnikom, stranim plaćenikom, prostitutkom, potrkušom i ne znam šta sve nisu do sada izmislili i napisali protiv mene. Naravno da ja ne zamjeram ljudima koji izvršavaju prljave poslove niti ih nešto krivim, to sam rekao i naglasio u više navrata stavljajući njih u jedan, a urednika i direktora koji ih na to tjeraju u drugi koš. Ne želim nikom da prijetim, svako treba da ima posao, platu i život dostojan čovjeka, ali Đorđe Hadži Bjelaković i glavna urednica Informativnog programa Herceg TV Dragana Mihić jedini su odgovorni za trovanje javnog prostora, laži, pljuvanje i pokušaje diskreditacije političkih protivnika vlasti, i naravno da će za to morati nekada da snose odgovornost, kad se institucije oslobode okova partije na vlasti, i da neće više nikada moći da rade negdje u medijima, jer su zgazili i izdali profesiju. Posvirati i za pas zataknuti! Ne može gospođa ili gospođica Mihić da me pljuje godinama, montira priloge i izmišlja najgore optužbe na moj račun a da ne očekuje da joj uzvratim, i poruka koju sam poslao u video blogu nakon priloga o borcima upućena je samo njoj lično, a svakako da se ne odnosi na ostale zaposlene radnike i novinare Herceg televizije, jer nisu oni krivi što moćnici iz sjenke preko g-đe Mihić tjeraju na prljave stvari.

Još jednom naglašavam da je jedan od prvih tačaka Sporazuma sa Ilijom Stankovićem oslobađanje medija, i da mi je želja da od kraja ove godine Radio i Glas Trebinja bude istinski lokalni javni servis koji će objektivno da informišu o svim problemima, žestoko kritikuje vlast kad to zaslužuje, i omogućiti svim ostalim novinarima da rade slobodno, savjesno, pošteno i odgovorno svoj posao..

 

Nebojša Vukanović