Одговор политичком кретеноиду

Докон поп и јариће крсти! Тако и политички кретеноид умјесто полагања рачуна народу и одговора зашто по трећи пут за пар мјесеци поскупљује струја, дао је себи за право да коментарише моје писање и пером прекаљеног комунисте-демагога мени напише некакво отворено писмо, препуно отрцаних и испразних бољшевичких флоскула и фраза, како би скренуо пажњу јавности са бројних неиспуњених обећања, свога криминала и поновног завлачења руке у џепове грађана. Свакако би му било паметније да покуша бар један посао радити како треба, од силних функција којих се докопао, јер је био све осим владике у Херцеговини, али се не зна да ли је више штете направио и ојадио народ као директор Електропривреде, градоначелник, ген-сек Партије ил тендер-ефендија пропалог ХЕТ-а?

Демагог каже да ће „свим расположивима ресурсима“, као да креће у какав рат и офанзиву, почети да гради пут до мог села Добромири, а да се бар мало распитао, политички кретеноид би знао да смо се ми Вукановићи организовали, прије пар година скупили новац, ангажовали приватника са механизацијом и преко Лијенске и Шоша пробили груби макадамски пут до села!? Боље би било да бар неко своје (пра)старо обећање испуни, јер је и лани у Шћеници пред изборе причао исто што и ове године, асфалтира пут од Сливнице до Шћенице и Беленића, умјесто што манипулише и просипа демагогију.

Камен би заплакао кад чује како се свемоћни ген-сек Партије бори за спаљене Бобане,  а да је у њих уложио само трећину прљавог новца који је бацио на своју хацијенду и базен на Загори, давно би асфалт и далековод повезао тридесетак села од Влаке до Кијева Дола и обновљено бар неколико кућа. Први пут сам, након бројних падова и устајања, постао посланик и више сам из опозиције урадио за Херцеговину у протеклих годину дана, од притиска да се граде путеви до обуздавања моћника и тајкуна, заштити права радника, него сви ви црвени кадрови Партије за двије деценије и више милијарди које су ономоњима прошле кроз руке. Никада нисам био дио неке власти нити располагао марком буџета, али сам притиском урадио много, а шта си урадио и оставио Ти располажући са стотинама милиона марака, осим срушеног затвореног базена, пропалих канала, објеката, бројних превара и споменика људској глупости, који ће иза тебе остати као успомена како народ и државу могу да униште зли и похлепни?

СНСД на челу са Пером Средановићем је дио власти и већине у Равном, партнер Шимунићу и ХДЗ-у више од 20 година, па што не урадиште за толико године и деценија нешто за Бобане, Површ, Иваницу и остале дијелове требињске општине који су након окупације Хрватске војске и Дејтона припали Равном!? Зашто су Лука и Перо прво асфалтирали улице око својих кућа и капија на Иваници или пут до хацијенде на Загори? Зашто ген-сек као градоначелник није дао новац из требињског буџета за асфалтирање пута преко Бобана, него за уређење пута до своје виле у дубровачком залеђу? Одакле ти дон Лаки луксузне виле и базени на Иваници, Загори, Горици, и шта све имаш од некретнина у Београду, Златибору и Србији, на своје и име и имена повезана лица, нпр шуре свог брата Рада из Пожеге? Што ниси ишао са мном на Бобане прије 10 и кусур година, скренуо пажњу на муке повратника, и што никад не дођеш на помен пред споменик на стијенама код Рапти, или те је срамота што си побјегао у Београд и вратио се као дезертер после рата док су твоји школски другови гинули, да би се ти богатио, пљачкао и разарао оно што су они крвљу у рату створили? Што не дође 2013. да браниш са нама Бобанцима породицу Милетић од деложације из стана, одакле су их тјерали управо твоји сарадници и партијски другови?

Лијечећи своје фрустрације из детињства,  требињски Крцун умислио је да је нови Владо Шегрт и да је кукавица напрасно постала нека сила пред којом требају сви да клече, јер се налази на челу Партије, али тиранин не зна да између силе и покорности постоје многи путеви достојанства којима ходим. Уживам да вам пркосим, мрсим конце и штитим обесправљене, а страх и немоћ коју показујете свакодневно, па и оваквим писањем, само потврђују да сам на правом путу. Ваше фрустрације, страх и опсједнутост су оправдани  јер сте свјесни да се све окреће, и да ће херцеговачки Робин Худ, уз достојанство и слободу, вратити народу бар дио оног што сте отели од покорене сиротиње. Откуд теби Недостојном право да спомињеш мог ђеда и претке, који су бранили од отимачине своја имања, робијали због правде и били жртве исте црвене Партије којом ти сада руководиш, а чија се петокрака сија на школи у твом селу Зсгора, гдје сте ви Петровићи основали први Комитет КПЈ за јужну Херцеговину?

Умјесто помињања мог ђеда, а никад ти нисам дирао до породице осим оних који су у политици и на власти, било би боље да народу нешто кажеш о лажним златним рукама својих предака, лажним теткиним пензијама и ситним преварама којим су те научили од малих ногу а сада их само усавршио!?

Бобанцима пишем и говорим исто што је Поповцима и Бобанцима прије једног вијека писао наш бан Петар Иванишевић, кога су многи издали и продали за врећу мекиња и брашна, или Јована Дучића и Луке Вукаловића, кога су Херцеговци протјерали у Русију, само ја недостојни нисам ни до кољена њима и другим великанима који су задужили и борили се за Херцеговину, а умјесто почасти и захвалности добили су нож у леђа!

Неће ти поћи за руком да својим подмуклим роварењем унесеш раздор у моју породицу, а нек ти служи на част што си раније користио тешку ситуацију код неких чланова моје шире породице, уцјењивао, обмањивао и плаћао их покушавајући подло да ме дискрдитујеш лажима, али све ти се полако враћа као бумеранг. Кад се плоча окрене, нећу бити несој и нећу ничим узнемиравати било кога у твојој породици, јер је чојство важније од храбрости, али ако  Бог да бар мало правде, ти и слични платићете скупу цијену бахатости и свог зла које сте починили напаћеном народу. Нећу имати милости, као што нисам ни до сада, и само ћу инсистирати да се стриктно поштује законе, заведу правда и ред.

И не брини се ти лицемјеру пуно за моје здравље, јер је и Додик на сличан мафијашки начин и сличним пријетњама завршавао свој говор кад сам га разбио у Скупштини, упозоравао ме да се припазим као што су Ђинђићу пред атентат поручили да је и Тита пред смрт бољела нога. Ти добро знаш да се свих вас скупа не плашим, а ако смијеш и имаш имало срца, части и образa, окупи сву свиту и камарилу, од шуре Илије до кума Мика и др Бјелаковића, закажи дуел уживо на својој Херцег телевизији, доћи ћу сам да вас све скупа разбијем и понизим по ко зна који пут, јер бој не бије свијетло оружје већ бој бије срце у јунака!

 

Небојша Вукановић