palpal

Odgovor političkom kretenoidu

Dokon pop i jariće krsti! Tako i politički kretenoid umjesto polaganja računa narodu i odgovora zašto po treći put za par mjeseci poskupljuje struja, dao je sebi za pravo da komentariše moje pisanje i perom prekaljenog komuniste-demagoga meni napiše nekakvo otvoreno pismo, prepuno otrcanih i ispraznih boljševičkih floskula i fraza, kako bi skrenuo pažnju javnosti sa brojnih neispunjenih obećanja, svoga kriminala i ponovnog zavlačenja ruke u džepove građana. Svakako bi mu bilo pametnije da pokuša bar jedan posao raditi kako treba, od silnih funkcija kojih se dokopao, jer je bio sve osim vladike u Hercegovini, ali se ne zna da li je više štete napravio i ojadio narod kao direktor Elektroprivrede, gradonačelnik, gen-sek Partije il tender-efendija propalog HET-a?

Demagog kaže da će „svim raspoloživima resursima“, kao da kreće u kakav rat i ofanzivu, početi da gradi put do mog sela Dobromiri, a da se bar malo raspitao, politički kretenoid bi znao da smo se mi Vukanovići organizovali, prije par godina skupili novac, angažovali privatnika sa mehanizacijom i preko Lijenske i Šoša probili grubi makadamski put do sela!? Bolje bi bilo da bar neko svoje (pra)staro obećanje ispuni, jer je i lani u Šćenici pred izbore pričao isto što i ove godine, asfaltira put od Slivnice do Šćenice i Belenića, umjesto što manipuliše i prosipa demagogiju.

Kamen bi zaplakao kad čuje kako se svemoćni gen-sek Partije bori za spaljene Bobane,  a da je u njih uložio samo trećinu prljavog novca koji je bacio na svoju hacijendu i bazen na Zagori, davno bi asfalt i dalekovod povezao tridesetak sela od Vlake do Kijeva Dola i obnovljeno bar nekoliko kuća. Prvi put sam, nakon brojnih padova i ustajanja, postao poslanik i više sam iz opozicije uradio za Hercegovinu u proteklih godinu dana, od pritiska da se grade putevi do obuzdavanja moćnika i tajkuna, zaštiti prava radnika, nego svi vi crveni kadrovi Partije za dvije decenije i više milijardi koje su onomonjima prošle kroz ruke. Nikada nisam bio dio neke vlasti niti raspolagao markom budžeta, ali sam pritiskom uradio mnogo, a šta si uradio i ostavio Ti raspolažući sa stotinama miliona maraka, osim srušenog zatvorenog bazena, propalih kanala, objekata, brojnih prevara i spomenika ljudskoj gluposti, koji će iza tebe ostati kao uspomena kako narod i državu mogu da unište zli i pohlepni?

SNSD na čelu sa Perom Sredanovićem je dio vlasti i većine u Ravnom, partner Šimuniću i HDZ-u više od 20 godina, pa što ne uradište za toliko godine i decenija nešto za Bobane, Površ, Ivanicu i ostale dijelove trebinjske opštine koji su nakon okupacije Hrvatske vojske i Dejtona pripali Ravnom!? Zašto su Luka i Pero prvo asfaltirali ulice oko svojih kuća i kapija na Ivanici ili put do hacijende na Zagori? Zašto gen-sek kao gradonačelnik nije dao novac iz trebinjskog budžeta za asfaltiranje puta preko Bobana, nego za uređenje puta do svoje vile u dubrovačkom zaleđu? Odakle ti don Laki luksuzne vile i bazeni na Ivanici, Zagori, Gorici, i šta sve imaš od nekretnina u Beogradu, Zlatiboru i Srbiji, na svoje i ime i imena povezana lica, npr šure svog brata Rada iz Požege? Što nisi išao sa mnom na Bobane prije 10 i kusur godina, skrenuo pažnju na muke povratnika, i što nikad ne dođeš na pomen pred spomenik na stijenama kod Rapti, ili te je sramota što si pobjegao u Beograd i vratio se kao dezerter posle rata dok su tvoji školski drugovi ginuli, da bi se ti bogatio, pljačkao i razarao ono što su oni krvlju u ratu stvorili? Što ne dođe 2013. da braniš sa nama Bobancima porodicu Miletić od deložacije iz stana, odakle su ih tjerali upravo tvoji saradnici i partijski drugovi?

Liječeći svoje frustracije iz detinjstva,  trebinjski Krcun umislio je da je novi Vlado Šegrt i da je kukavica naprasno postala neka sila pred kojom trebaju svi da kleče, jer se nalazi na čelu Partije, ali tiranin ne zna da između sile i pokornosti postoje mnogi putevi dostojanstva kojima hodim. Uživam da vam prkosim, mrsim konce i štitim obespravljene, a strah i nemoć koju pokazujete svakodnevno, pa i ovakvim pisanjem, samo potvrđuju da sam na pravom putu. Vaše frustracije, strah i opsjednutost su opravdani  jer ste svjesni da se sve okreće, i da će hercegovački Robin Hud, uz dostojanstvo i slobodu, vratiti narodu bar dio onog što ste oteli od pokorene sirotinje. Otkud tebi Nedostojnom pravo da spominješ mog đeda i pretke, koji su branili od otimačine svoja imanja, robijali zbog pravde i bili žrtve iste crvene Partije kojom ti sada rukovodiš, a čija se petokraka sija na školi u tvom selu Zsgora, gdje ste vi Petrovići osnovali prvi Komitet KPJ za južnu Hercegovinu?

Umjesto pominjanja mog đeda, a nikad ti nisam dirao do porodice osim onih koji su u politici i na vlasti, bilo bi bolje da narodu nešto kažeš o lažnim zlatnim rukama svojih predaka, lažnim tetkinim penzijama i sitnim prevarama kojim su te naučili od malih nogu a sada ih samo usavršio!?

Bobancima pišem i govorim isto što je Popovcima i Bobancima prije jednog vijeka pisao naš ban Petar Ivanišević, koga su mnogi izdali i prodali za vreću mekinja i brašna, ili Jovana Dučića i Luke Vukalovića, koga su Hercegovci protjerali u Rusiju, samo ja nedostojni nisam ni do koljena njima i drugim velikanima koji su zadužili i borili se za Hercegovinu, a umjesto počasti i zahvalnosti dobili su nož u leđa!

Neće ti poći za rukom da svojim podmuklim rovarenjem uneseš razdor u moju porodicu, a nek ti služi na čast što si ranije koristio tešku situaciju kod nekih članova moje šire porodice, ucjenjivao, obmanjivao i plaćao ih pokušavajući podlo da me diskrdituješ lažima, ali sve ti se polako vraća kao bumerang. Kad se ploča okrene, neću biti nesoj i neću ničim uznemiravati bilo koga u tvojoj porodici, jer je čojstvo važnije od hrabrosti, ali ako  Bog da bar malo pravde, ti i slični platićete skupu cijenu bahatosti i svog zla koje ste počinili napaćenom narodu. Neću imati milosti, kao što nisam ni do sada, i samo ću insistirati da se striktno poštuje zakone, zavedu pravda i red.

I ne brini se ti licemjeru puno za moje zdravlje, jer je i Dodik na sličan mafijaški način i sličnim prijetnjama završavao svoj govor kad sam ga razbio u Skupštini, upozoravao me da se pripazim kao što su Đinđiću pred atentat poručili da je i Tita pred smrt boljela noga. Ti dobro znaš da se svih vas skupa ne plašim, a ako smiješ i imaš imalo srca, časti i obraza, okupi svu svitu i kamarilu, od šure Ilije do kuma Mika i dr Bjelakovića, zakaži duel uživo na svojoj Herceg televiziji, doći ću sam da vas sve skupa razbijem i ponizim po ko zna koji put, jer boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka!

 

Nebojša Vukanović