palpal

Odgovor na učestale optužbe opozicije

IMG_7775.jpg

Reagovanja: Vukanovićev odgovor opoziciji

 

  Dragi dušebrižnici,

    Već godinama, a posebno u poslednjih nekoliko mjeseci, stalno čitam komentare u kojima se tvrdi kako sam čovjek vlasti, opozicije, domaćih i stranih obavještajnih službi… Prvo me je vlast napadala da sam čovjek opozicije, a sada su se uloge zamijenile. Vi svakako dobro sarađujete iza zavjesa, pa se sastanite negdje i pronađite nekog ko mi je dao bar jednu marku, i ja ću se odmah povući iz javnog života našem malog grada. Navikao sam na svakakve gluposti, ali sam se iskreno nasmijao kada sam pročitao jedan u nizu komentara bivšeg predsjednika Skupštine opštine Trebinje i velikog "opozicionara" Nikole Sekulovića kako tvrdi da sam na proteste u Crnu Goru otišao po nalogu tamošnje Državne bezbjednosti koja me je vrbovala još dok sam bio mlad student u Nikšiću.

    Da nije smiješno, bilo bi žalosno, jer kako zdrav razum da prihvati da sam ja čovjek crnogorske Državne bezbjednosti i Mila Đukanovića kada poslednji prilog iz Podgorice, kao i mnogi drugi koje sam uradio poslednjih pet godina, upravo govore o nezakonitom radu, zloupotrebama i mahinacijama režima koji Crnom Gorom vlada već više od dvije decenije. Kako je moguće da radim protiv onih koji me plaćaju i kontrolišu? Samo dan ranije jedan "opozicionar" napisao je da sam ".. zbog kreditnih zaduženja legao na rudu, i utalio se sa nekoliko projekata sa načelnikom opštine Dobroslavom Ćukom da budem topli zec na izborima i da razbijem trebinjsku opoziciju.." Kaže da su me Hercegovci pročitali, pa ću "rnut u mješinu i nestati kao trebinjska magla". Nije mi jasno kako ja mogu razbiti "opoziciju" kada nisam njen, niti član neke druge partije. Što ste se toliko prepali moje eventualne kandidature za načelnika opštine, pa već mjesecima trabunjate i širite po gradu priče kako sam "izdajnik" i "plaćenik" koji je tobože uzeo velike novce od načelnika opštine i vlasti kako bih Vas razbio. Prvo morate meni i narodu objasniti ko je "opozicija" u Trebinju, da bih znao koga treba da razbijam.

    Je su li to naše parlamentarne stranke i odbornici koji godinama ćute, čak i o najvažnijoj stvari, loklanom budžetu. U Skupštini se raspravlja cijelih sedam minuta, i niko od Vas "opozicionara" ne glasa protiv prijedloga Vama mrskog načelnika opštine. Iz PDP-a, koji kako čujem treba da predloži Vašeg zajedničkog kandidata za načelnika opštine, niko nije progovorio ni riječi, a iz Vaše stranke gospodine Sekuloviću odbornik Vuković je doslovce rekao "Mi iz Pokreta za Trebinje smatramo da je budžet nerealno planiran, i zato nećemo da glasamo za njega"! Iako sam prije ove sjednice u više navrata kao "načelnikov plaćenik" radio priloge i pisao da je sramotno u predizbornoj godini zarad kampanje uzimati višemilionske kredite, zaduživati buduće generacije i prodavati reprezentativne objekte i drugu imovinu kako bi se ponovo obmanuo, i da bi naivni i više puta prevareni građani stekli utisak da vlast ipak nešto radi, niko od Vas "opozicionara" nije progovorio ni jednu riječ. To što ste bili uzdržani znači da prećutno podržavate njegov budžet, rad i prijedloge, i Vi do kraja godine nemate nikakav legitimitet da kritikujete vlast jer ako nista bili protiv znači da ste podržali vlast. Neću da ulazim u razloge zašto niko od Vas "opozicionara" nije smio niti želio da kritikuje vlast i najvažniji dokument, ali znam da će neki od Vas imati od njega neku korist. Da li preko supruga, rođaka i prijatelja "opozicionih" odbornika čije će fiktivne nevladine organizacije dobiti dsesetine hiljada maraka iz budžeta, ili na neki drugi način manje je bitno.

    Draga gospodo iz opozicije, već četiri godine ja nisam od vas čuo nijednu aferu ili tešku optužbu na račun aktuelne vlasti, i da ste radili i uradili samo trećinu od onoga što ja uporno i svakodnevno radim već pet godina, ukazujem na nezakonite radnje, zloupotrebe, kriminal, nepotizam… siguran sam da bi situacija u gradu bila daleko bolja, i da bi vlast bila daleko opreznija. Osim poneke galame i ustaljenih fraza ja već godinama na sjednicama lokalnog parlamenta nisam čuo nijednu značajniju optužbu i kritiku na rad načelnika i SNSD-ove vlasti, pa ne znam kako da razlikujem vlast i "opoziciju". Zato vas molim da već na narednoj sjednici Vi iz "opozicije" obučete jednobojne majice sa nekim natpisima kako bi mi novinari mogli da vas razlikujemo od režimskih odbornika.

     Vi znate da sam ja još prije četiri godine namjeravao da se kandidujem na lokalnim izborima, i ne znam odakle sada ovoliki gnjev i panika na samu najavu mog eventualnog kandidovanja na predstojećim izborima. Znam da ste Vi političari jako licemjerni, ali mislim da je ipak previše da mene naziva "izdajnikom", "plaćenikom" i "razbijačem" osoba koje je Dobroslava Ćuka dovela na vlast, sa njim zajedno vladala četiri godine i na poslednjim lokalnim izborima 2008. istakla kandidaturu za načelnika kako bi Ćuku pomogla da ostane na vlasti (iako je g-din Nikola Sekulović u više navrata izjavio da je znao da nema šanse da pobijedi, i da se kandidovao zbog stranačkog rezultata). Zbog čega g-dine Sekuloviću u septembru 2008. godine niste bili opozicija, kritikovali aktuelnog načelnika, odustali od kandidature i uradili sve što se može da režim padne sa vlasti? Zato jer Vama nije stalo do promjena, već samo do toga da budete na vlasti i da dobijete dio "kolača" i funkcija da se zasladite. Niste se željeli staviti ni na stranu SDS-a ni SNSD-a jer ste očekivali da će te biti tas na vagi bez koga se neće moći formirati skupštinska većina, i bilo Vam je potpuno nevažno ko će biti načelnik opštine, važno je da Vi budete dio vlasti. Ipak niste na izborima dobili očekivan broj glasova, vlast je formirana bez Vas, i tek tada ste postali prinudni "opozicionar" koji je ostavši bez dobro plaćene funkcije "progledao" i ogorčeno počeo da napada vlast.

    Sličan "prinudni opozicinar" je i Vaš zajednički kandidat za načelnika. Kao i Pokret za Trebinje 2004., tako je i njegov PDP 2006. godine odigrao presudnu ulogu u dovođenu SNSD-a i Milorada Dodika na vlast. Početkom 2009. godine, dok su gospoda Vučurević i Krunić bili direktori Filijale PIO-a i Telekoma RS iako nisu bili u skupštinskoj većini nisu bili opozicija, a na moje pitanje da li je PDP u opoziciji jer je bez njega formirana skupštinska većina g-din Slavko Vučurević je doslovno izjavio "Ne. Ja i gospodin Krunić nismo u opoziciji, i iako nismo dio većine bićemo konstruktivni i podržaćemo svaku dobru ideju i inicijativu koja će biti od koristi za Trebinje". Konstruktivnost i neutralnost je nestala kada su smijenjeni sa direktorskih funkcija i izbačeni iz upravnih odbora javnih preduzeća, i tek tada počinju žestoke i teške kritike na račun načelnika opštine. Dakle, kao i Vi iz Pokreta i budući Vaš kandidat je prinudni "opozicionar" koji je "progledao" i počeo da zapaža kriminal, nepotizam i nepravilnosti tek kada je ostao bezpoložaja i privilegija!

     Niste me napadali, kritikovali, optuživali i nazivali "plaćenikom" i "razbijačem" svih ovih godina dok sam iz dana u dan razotkrivao afere i bahato ponašanje aktuelne vlasti (od kako ja radim kao novinar poslednje četiri godine SNSD ima apsolutnu vlast, pa je logično da njih i najviše kritikuejm, mada ste se i Vi "opozicionari" našli uvrijeđeni kada bih istražujući propast "Trebinjeprevoza", "Novoteksa" i drugih firmi istraživao i Vašu ulogu u sistematskom i kontinuiranom uništavanju privrede). Sada kada sam Vam velika smetnja pokazali ste da li Vam je stalo do rušenja režima, ili samo do pukog dolaska na vlast. Očekivali ste da ja samo napadam vlast, Vas amnestiram i pomognem Vam da zasjednete u fotelje i počnete da čerupate plijen. Ovaj grad ne traži personalne već sistemske promjene, i građanima je nevažno da li će umjesto Dobra neko drugi da ima glavnu riječ, i da li će jedne dvorske firme zamijeniti neke druge.

    Ovom gradu nije potrebno da se na mala vrata u poznim godinama na vlast vrate neki stari rukovodioci, već je potrebno potpuno promijeniti način rukovođenja. Potrebno je zavesti red, lične i partijske interese podrediti kolektivnim, pravednije, racionalnije i korisnije rasporediti budžetska sredstva, ukinuti "ugrađivanje" direktora i rukovodilaca, istražiti rad svih javnih preduzeća i javnih nabavki, kazniti odgovorne i smijeniti sve one nesposobne kadrove koji kao poslušne sluge zarad ličnih interesa vjerno služe svim gospodarima već decenijama. Potrebno je srušiti unutrašju okupaciju grada od strane nekoliko porodica ("njihovih" ili "vaših" potpuno je svejedno), vratiti progranu omladinu, dati priliku mladima, struci i znanju a ne partijskim poltronima. Meni, a vjerujem i većini građana, je jasno kako se okupljaju predizborni "tabori" i šta ih povezuje. Iz Ugovora koji je Pokret za Trebinja uoči izbora 2010. godine ponudio Zdravku Krsmanoviću kao protivuslugu za podršku na izborima, i u kome je jedan od vođa naše "opozicije" zauzvrat tražio članstvo u Upravnom odboru HET i Opšte bolnice govori mi da Vas i sada slični pismeni i usmeni dogovori drže na okupu.

    O sebi neću da govorim jer je neumjesno. Ne znam još uvijek da li ću se kandidovati na izborima, i sigurno je da grad vjerovatno ima sposobnijih i boljih kandidata od mene, Ipak uvjeren sam da sam pošteniji, moralniji, sposobniji, energičniji, hrabriji i za grad korisniji i bolji kandidat od svih Vas aktuelnih političara zajedno. Bio ja novinar, načelnik, profesor ili poljoprivrednik uvijek ću se boriti ne protiv neke osobe ili partije već protiv trulog i pokvarenog sistema koji nas već decenijama vodi u propast. Kao David protiv Golijata ja se već dugo sam borim protiv svih Vas, i sa jedne i sa druge strane, i ma kako Vam to izgledalo smiješno i nerealno siguran sam da ću Vas pobijediti kad tad. Očekivao sam gospodo iz "opozicije" da će te protiv mene voditi oštru i prljavu kampanju, ali nisam vjerovao da će te početi ovako rano. Sad sam "mali plaćenik", "razbijač" "udbaš", "izdajnik", a vjerujem da ću za koji mjesec postati i saradnik Mosada, CIA-e, možda i homoseksualac… Ja ne želim da trošim bespotrebno energiju na gluposti i neću ni pokušati bila šta da Vas demantujem. Izmišljajte, lažite, klevećite, pričajte koliko hoćete, meni će biti potpuno svejedno, a nadam se da će se naći bar neka pripadnica ljepšeg pola da ovo poslednje demantuje. Ipak znajte da nije bitno šta, već ko govori, i da se najslađe smije onaj ko se poslednji nasmije! S poštovanjem, Nebojša Vukanović