Од пријатељства до милионске преваре!

Преносим у цјелости Диане Јовић Цветиновић из Бијељине, власнице компаније „Крушик“, која је једна у низу од жртава преваре контраверзног бијељинског адвоката Милоша Стевановића, бившег менаџера града Бијељине, адвоката породице Додик, а од недавно и савјетника генералног директора Србијагаса Душана Бајатовића.

   ОД ПРИЈАТЕЉСТВА ДО МИЛИОНСКЕ ПРЕВАРЕ

Дана 08.02.2010. године дугогодишње пријатељство Диане Јовић Цветиновић и Милоша Стевановића кулиминирало је потписивањем Уговора о пружању адвокатских услуга између Адвокатске канцеларије Стевановић, која се налази у власништву ,,адвоката“ Весне и Милоша Стевановића (који су у родбинском односу мајка-син) и компаније „Kрушик“ д.о.о., власништво Диане Јовић Цветиновић,. Они су и  главни актери осмомјесечне саге којој се не назире рјешење, а питање је да ли ће побиједити правда.
Наиме, у априлу 2018. године, госпођа Јовић Цветиновић одлучила се на покретање новог бизниса, оснивање нове компаније под називом „Схоп & Го“ д.о.о., а све то на начин да јој њен дугогодишњи пријатељ и правни заступник, адвокат Стевановић изврши поменуто оснивање, пропраћено предусловом постављеним од стране истог, да баш његова компанија за рачуноводство, „Стандард Рачуноводствене Услуге“ д.о.о. води књиге новооснованој компанији, на шта Јовић Цветиновић и пристаје, те 25.05.2018. године бива потписан Уговор о пружању рачуноводствених услуга између „Схоп &Го“ д.о.о. и „Стандард Рачуноводствених Услуга“ д.о.о. .

Након тромјесечног бављења бизнисом вођења киоска, Диана Јовић Цветиновић крајем мјесеца септембра 2018. године, ради преласка у други бизнис, одлучује да предузеће прода, те на тај начин себи обезбиједи средства за инвестиције. Подразумијевало се да ће ангажовати свог пријатеља и човјека од ,,повјерења“, правног заступника адвоката илоша Стевановића, са понудом да јој нађе купца за бизнис и да своје посредовање наплати износом од 3 % од укупне цијене продаје фирме „Схоп & Го“ д.о.о., на шта Стевановић и пристаје. Након краћег времена, за свега неколико дана, Јовић Цветиновић од Стевановића заприма телефонски позив којим јој саопштава да је он тај који је заинтересован да буде купац њене фирме, те да не прихвата одбијање, а што потврђује пославши јој такозвано Писмо намјере, означено као ,,Пословна тајна“, путем електронске поште. У поменутом Писму намјере, Стевановић исказује намјеру аквизиције фирме која се налази у власништву Јовић Цветиновић, као и њене услове, чиме недвосмислено ставља до знања да предлаже исплату цијене у износу од 1.000 000, 00 KМ на име аквизиције, као и износа од 300.000,00 KМ на име износа дуговања које фирма „Схоп & Го“ има према МФ Банци, као и изразит захтјев да власница фирме исту не смије нудити трећим лицима на продају до тренутка потписивања купопродајног уговора.

Након преузимања понуде, а  која бива прихватљива првенствено са пословног, а затим и пријатељског аспекта, Јовић Цветиновић исту прихвата, након чега Стевановић лично сачињава Уговор о купопродаји фирме, а који дотадашња власница, понукана вишегодишњим повјерењем, не прочитавши и потписује. Уговором бива дефинисано да исплата прве половине уговорене цијене буде извршена аутоматски по потписивању Уговора о купопродаји (што је Стевановић и испоштовао, извршивши уплату износа од 500.000,00 KМ дана 11.10.2018. године), а уплата друге половине уговорене цијене у износу од такође 500.000,00 KМ у року од 20 дана од дана потписивања поменутог уговора. Међутим, до исплате друге половине дуговања, у износу од 500.000,00 KМ не долази, из разлога што Стевановић због жеље за наставком одржавања привида себе у очима околине као богатог и успјешног бизнисмена, одлучује да новац који је позајмио за куповину фирме која се налази у власништву Јовић Цветиновић, ипак преусмјери у улагање у скупоцјену некретнину на просторима елитног одмаралишта у Порто Монтенегру, чиме Јовићевој остаје дужан износ од 500.000,00 KМ.

Дана 29.10.2018. године, да би прикрио своје, горе наведене малверзације, Милош Стевановић, тј. „Стандард Гроуп“ д.о.о. чији је он власник, Окружном привредном суду у Бијељини, подноси тужбу против Диане Јовић Цветиновић, са захтјевом да поступајући суд одреди привремену мјеру којом ће забранити провођење нотарског уговора у привредним регистрима, тј. забранити да он буде уписан као власник фирме „Схоп & Го“ д.о.о., а све то образлажући наводима, наравно без пропратних доказа, да није познавао све детаље о пословању фирме. Имплицира се постављање питања: ,,Kоја индивидуа здравог разума би могла повјеровати у навођење непознавања детаља пословања фирме од стране адвоката који је сам сачинио Уговор о купопродаји исте, као и који је власник рачуноводствене фирме која је водила књиге истој?“ Намеће се само један одговор: ,,Пресмијешно понижавање људске интелигенције“.

У периоду од краја октобра до дана данашњег, са акцентом на мјесеце новембар и децембар 2018. године, Стевановић завлачи Јовићеву дававши јој лажна обећања да ће је исплатити у року који је константно назначен ,,кроз неколико дана“, док у јавности даје изјаве да он није никада управљао фирмом, иако де фацто води исту преко директора постављеног од стране њега, о чему свједочи фактура од дана 26.10.2018. године, којом се износ од 8.400,00 KМ исплаћује са рачуна фирме „Схоп & Го“ д.о.о. на рачун Адвоката Милоша Стевановића за наводно пружање непостојећих адвокатских услуга, под потписом новог директора и печатом фирме, а све то ради прибављања личне материјалне користи.

 

За све то вријеме не дозволивши било коме да управља фирмом, дневне пазаре не полаже на рачун, него себи у џеп, продававши неисплаћени лагер робе коју је Јовићева исфинансирала у износу од спорних 500.000,00 KМ, а чиме је директно оштетио и државу из разлога што добит фирме није положио на рачун, чиме је избјегао обавезу плаћања пореза држави (ПДВ и порез на добит). Зар је то понашање сходно титули бившег градског менаџера Града Бијељине, која се заклиње у патриотизам и заштиту јавног интереса?

Јовић Цветиновић, подразумијевано, у законски остављеном року подноси одговор на тужбу, као и што устаје са противтужбом, што у овом случају и не бива третирано као нешто релевантно из разлога што предмет вриједности спора 1.000 000,00 KМ, игром случајности бива пресигниран од регуларно дођељеног поступајућег судије Драженка Лугоње, баш пријатељици адвоката Милоша Стевановића, председници Окружног привредног суда у Бијељини, судији Божани Гужвић, која ни до дана данашњег, након 7 мјесеци није заказала припремно рочиште по истом, чиме јасно крши начело о ефикасном поступању судова. Сувишно је помињати да је усвојила приједлог уписивања судске мјере забране коју је њен пријатељ предложио, а који није био пропраћен ниједним доказним средством, нити је било ваљано образложен, што је наравно Виши привредни суд у Бањалуци, поступајући по уложеној Жалби Јовић Цветиновић преиначио на начин да је одбио Стевановићев приједлог, а све то из простог разлога, што Стевановић очигледно нема баш тако јака „пријатељства“ и у Вишем привредном суду у Бањалуци. О „пријатељству“ на релацији Гужвић-Стевановић свједоче принт скрин е-маил-а у ком Стевановић наводи да је Божана „његов човјек“, те да ће све њему потребно да „убрза“ .

Зар није дошло крајње вријеме, да се макар овако очигледној превари познатог преваранта као што је господин Милош Стевановић, а која је минорна у односу на остале почињене од стране истог, чије је доказивање већ у току и на добром путу, стане на крај?
Нека објелодавање ове преваре буде увертира за све наредне које ће у кратком временском периоду на овом порталу бити објављене и разјашњене, као и апел и упозорење за све остале већ или тек преварене људе. Вријеме је да се коначно сруши мит о непостојећој величини коју господин Стевановић покушава већ годинама да о себи изгради.

 

Диана Јовић Цветиновић