Obustavljeno popločavanje Starog grada

Republički inspektorat Republike Srpske zaustavio je radove na popločavanju ulica u trebinjskom Starom gradu!? Prema našim saznanjima republička inspekcija je obustavula radove jer neozbiljne gradske vlasti nemaju izvođački projekat po kome se vrši popločavanje, a stručnjaci smatraju da rezani kamen koji se koristi nije adekvatan jer narušava izgled starog gradskog jezgra.                        

U Gradskoj upravi o Odjeljenju za prostorno uređenje su tvrdili da popločavanje vrše po idejnom rješrnju i skicama arhitekte Ninoslava Ilića, ali da nemaju glavni izvođački projekat koji je prošao kroz sve potrebne institucije i dobio potrebne saglasnosti.                                                  

Radovi na popločavanju Starog grada počeli su u januaru ove godine, i prema tadašnjim najavama do početka ljetne turističke sezone trebala je da bude završena ulica od južne kamene kapije do restorana Porto belo. Sada je već izvjesno da ni ovo obećanje gradskih vlasti neće biti ispunjeno zbog neozbiljnosti i propusta u radu lokalne administracije.

O popločavanju i obnovi Starog grada, otkopavanju hendeka i uređenju fasada pisao sam godinama, a talentovani mladi arhitekta iz Beča Ninoslav Ilić izradio je sjajno idejno rješenje i nacrt projekta. Umjesto da gradska vlast angažuje Ninoslava Ilića, Jovana Kovačinu i druge mlade arhitekte da realizuju ovaj posao i prepuste timu mladih ali iskusnih stručnjaka da urede staro gradsko jezgro, u gradsku administraciju umjesto njih ubacuju se nepotrebno novi nekvalifikovani radnici po partijskoj liniji.                               

Sve dok profesionalci i stručnjaci budu marginalizovani, a interesi Partije, neškolovani i nesposobni poslušnici u prvom planu, ovaj grad, država i društvo neće moći da ide naprijed uprkos velikom prirodnom bogatstvu, resursima i povoljnom geografskom položaju.

 

Nebojša Vukanović