Obustavljeni radovi na putu Trebinje – Ljubinje

sanacija-puta-trebinje-ljubinje-1.jpg

Nakon izbora obustavljeni radovi na putu Trebinje – Ljubinje

Desetak dana uoči lokalnih izbora počela je rekonstrukcija magistralnog puta Trebinje – Ljubinje, a kandidat SNSD-a Luka Petrović i novi direktor Puteva Republike Srpske Nenad Nešić sa svojom svitom obišli su početak radova koje izvode Hercegovina-putevi. Novoizabrani gradonačelnik Trebinja, kao vrsni stručnjak u oblasti saobraćaja koji se već sa HP investigom dokazao na propalom putu od Divina do Nevesinja, izrazio je zadovoljstvo dobrim kvalitetom radova, te obećao da će nakon rekonstrukcije ove dionice radovi neće zaustaviti, i da će se nastaviti sanacija puta od Ljubinja do Stoca.

Izbori su prošli, SNSD i Nešićev DNS pobijedili su u Trebinju i Ljubinju, a odmah nakon prebrojavanja listića mehanizacija Hercegovina-puteva je povukla mašine i obustavila radove na popravci puta od Trebinja do Ljubinja su obustavljeni. Luka je kao dobar učenik samo nastavio dobro poznatu praksu svog šefa i učitelja, koji je takođe u bezbroj navrata pred izbore obmanuo velikim najavama i velikim projektima naivne Hercegovce Novi slojem asfalta presvučeno je svega par kilometara puta i nekoliko krivina oko sela Dračevo, Do i Struići u Popovom polju, a veći dio saobraćajnice je ostao u veoma lošem stanju. Ipak cilj je postignut, Hercegovcima su po ko zna koji put zamaštrakane oči sa nekoliko kamiona asfalta i pijeska, a nastavak sanacije na drugim dionicama puta može se očekivati za dvije godine, uoči opštih izbora 2018. godine.

Od izgradnje puta početkom 80-ih godina prošlog vijeka, nije bilo značajnijih investicija i obnove gazećeg sloja asfalta na putu kroz Popovo polje, pa je na pojedinim dionicama saobraćajnica gotovo u potpunosti uništena rupama i pukotinama u neravnom asfaltu, što utiče na bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Osim gradnje tunela i 10 kilometara puta preko Čemerna, u proteklih 10 godina Vlada Republike Srpske nije uložila sredstva u izgradnju i popravku puta u istočnoj i staroj Hercegovini, i oni su u mnogo lošijem stanju nego u ostalim dijelovima Republike Srpske. Osim saobraćajnice od Trebinja do Ljubinje, i put od Trebinja preko Gacka do Foče, te od Gacka do Nevesinja je u očajnom stanju. Istovremeno Vlada Republike Srpske uložila je više od 500 000 000 maraka kreditnih sredstava u izgradnju auto-puteva te rekonstrukciju magistralne mreže saobraćajnica u sjeverozapadnom dijelu Srpske.

Nebojša Vukanović