Obilježen dan Gatačke brigade

Služenjem pomena u Sabornom hramu i nizom svečanosti, danas je u Gacku obilježen dan slavne Gatačke lake brigade Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske. Od sredine septembra 1991. do Dejtona i kraja 1995. godine Gačani su učestvovali u stvaranju i odbrani Republike Srpske, od odbrane Trebinja u ljeto i jesen 1992. i 1995. do oslobađanja Trnova, Tjentišta, Boraka, Prenja, do borbi kod Olova, Ilijaša, Goražda, Mostara, Sarajeva…

  U spomen-sobi otkrivenje su biste braći blizancima Mihajlu i Dušku Tepavčeviću, koji su poginuli 1993. i 1994. godine na Bandijerci i Bjelinićima. Braća Tepavčević su heroji, jedini barjaktari i nosioci ratne zastave Gatačke brigade koji su za junaštvo odlikovani Ordenom Miloša Obilića i Ordenom Srpske garde, i medaljon Milana Tepića.

  U sjedištu firme Jugoprevoz otkrivena je ploča za 4 poginula radnika ovog preduzeća, a u Domu kulture premijerno je prikazan dokumentarni film o ratnom putu Gatačke brigade koji su pripremili Boračka organizacija Gacka i ratni komandant Siniša Boljanović.