palpal

O skromnosti jednog podvižnika

Preosvešteni i svakoj vlasti prepodobni Grigorije nedavno je ganuo srca mnogih govoreći o svojoj velikoj skromnosti i podvižništvu. Skromni podvižnik kaže da živi u malom stanu od 55 m2 u Trebinju, i da ne voli raskoš, novac i luksuzan život. Monasi, a samim tim i vladike, svoj život su podredili Crkvi i Bogu, zavjetovali su se na skromnost, i po Kanonima ne mogu imati svoju imovinu.                                               

Koliko je Grigorije iskren znaju svi oni koji su imali priliku da posjete neku od njegovih luksuznih rezidencija, od Trebinja, Mostara, Tvrdoša ili Crkvine, gdje su mogli na svakom detalju, od poda do plafona, da vide i osjete koliko Grigorije voli da uživa u kvalitetu, raskoši i luksuzu. Da osim raskošnih zdanja, Grigorije voli i skupa luksuzna vozila govori i činjenica da je još 2012. godine za više od 120 000 maraka u Mostaru kupio  novog džipa „rendž rover sport“ registarskih oznaka „E-28-K-180“.  Njega je registrovao na svoju firmu „Gemaks BH“ na adresi Konak br 7 u Mostaru, gdje se nalazi Vladičanski dvor i sjedište Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske, a firma se formalno vodi na njegovom prijatelju i poznatom hercegovačkom tajkunu Vanji Pešutu. Firma „Gemaks BH“ je angažovana za izvođenje radova na obnovi hrama Svete trojice u Mostaru, pa je više nego očigledno da je Grigorije zloupotrijebio donatorska sredstva, između ostalog i za kupovinu luksuznog džipa. Pored toga Grigorije je u svom „skromnom“  voznom parku između ostalog imao i luksuznu limuzinu „linkoln taun kar“ dugu 8 metara, koju kod nas često koriste mladenci za vožnju tokom vjenčanja.

        Da ne bi puno govorio o skromnosti, podvižništvu i životu preosveštenog i svakoj vlasti prepodobnog Grigorija, tražim da on u narednih 10 dana odgovori na neka pitanja, za koja su sigurno od velikog značaja za našu Crkvu i domaću javnost.

  • Da li je tačno da je prije nekoliko mjeseci samo za jedan dan dobio 1 100 000 maraka od prodaje zemljišta u bivšoj kasarni Luka Vulaković, koje mu je 2009. godine poklonio Milorad Dodik, i da li je Grigorije lično potpisao Ugovor o prodaji kod notara Milanke Žuljević u Trebinju?
  • Da li je Grigorijev sekretar i eparhijski sveštenik istovremeno zaposlen i kao službenik Vlade Republike Srpske?
  • Kakvu ima saradnju i poslovne odnose sa tajkunom Marjanom Primorcem, poznatijim kao „hercegovački Sanader“, i da li Grigorije ponekad koristi avion i usluge beogradskog biznismena Miće Jovanovića?
  • Koji Salon ljepote i Modni studio iz Beograda je odgovoran za dobar izgled hercegovačkog „Džordža Klunija“?                                                  

  • Da li je i zašto likvidiran Eparhijski radio „Vidoslov“ iz Mostara, na čijem čelu je bio kontraverzni Veselin Gatalo, borac Armije BiH i HVO-a u poslednjem Otadžbinskom ratu, ko je i kako davao donacije i finansirao ovaj radio koji nikada nije emitovao program iako je imao frekvencije, dozvolui opremu?
  • Zašto je uoči nove godine iz Trebinja u Šavnik protjeran sveštenik Dragiša Tomić?
  • Koliko firmi posjeduje Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska, koliki je njihov godišnji promet i koliko je firmi registrovano samo na adresi Vladičanskog dvora u Mostaru, u ulici Konak br 3 do 7?
  • Gdje su potrošeni milioni maraka od prodaje crkvenog zemljišta u Mostaru i Dubrovniku?
  • Da li Grigorije grubo krši kanone naše Svete, Saborne i Apostolskce Srpske pravoslavne Crkve, i da li je svojim „reformama“ pokrenuo proces tihog unijaćenja i prevođenja u katoličantvo pravoslavnih Srba u Hercegovini i zahumsko-hercegovačkoj Eparhiji?

Ukoliko Grigorije u roku od 10 dana na svom sajtu“vladikagrigorije.info“ (jedini vladika bloger u u istoriji pravoslavne crkve) , na sajtu Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske, ili nekom drugom dvorskom mediju koji kontroliše , ne odgovori na ova pitanja, onda ću pokrenuti novi feljton o skromnosti, podvižništvu i poslovnim uspjesima nedostojnog Grigorija, koji kao inkvizitor želi da spali i uguši istinu kao što je papina inkvizicija spaljivala ljude, i svojim neprimjerenim ponašanjem nanosi ogromnu štetu svetom tronu hercegovačkog vladike.

 

Nebojša Vukanović