palpal

O progonu i progonjenim

Vladika Nikolaj Velimirović o progonu i progonjenim

 

Vrlo poučan tekst o progonu ljudi vladike Nikolaja. Nadam se da će ga pročitati desetak moćnika koji me progone besmislenim tužbama i pokušavaju uništiti montiranim procesima i otimanjem imovine.

 

Dobro je što vas gone. Dokazuju time, da vi niste što i oni, niti oni što i vi. Preslani ste im vi, vaistinu. A oni su navikli na bljutava jela. Papreni ste im vi, a oni su večito trboboljni, te posle žderanja ne traže papriku, no kiselu vodu.

Blago vama dok vas gone.

Gonjeni privlače poglede zvezda a ne gonitelji. Guraju vas? No ne raste li lopta snega od guranja? Ponižavaju vas? Lud metod! Time će vas dići. Lupaju vas? Lud metod! Time će vas očvrsnuti. Pljuju na vas? Lud metod! Time će vas očistiti. Siromaše vas? Lud metod! Time će vas obogatiti. Ubijaju vas? Lud metod! Vratićete im se kao sudije. Šta vredi, što vas zadržavaju na vašem putu? Ko zadržava reku, sprema poplavu. Gle, po vama broji vasiona vreme, a ne po njima. Po vašem broju vasiona zna gde je počela i gde će prestati. Sve drugo je buđa po ivici njenog časovnika.