palpal

О дјелу и значају Светог Саве – текст Бојана Милићевића

Преносим у цјелости текст нашег Бојана Милићевића, апсолвента српског и руског језика и књижевности, који пише о дјелу и значају Светог Саве, првог српског светитеља,  просветитеља и утемељивача аутокефалне Српске православне цркве.

Наздравље да нам буде данашњи празник, Савиндан! Свети Сава је нешто око чега можемо и морамо да се окупимо да бисмо дошли до духовно-националног препорода. Свети Сава је основао нашу Цркву и обезбиједио јој аутокефалност, како је мудрошћу створио тако је његовом мудрошћу, ликом и молитвама опстала и опстаје кроз вијекове.

Светосавље је уз косовски завјет нешто око чега морамо да имамо национални консензус и то су ствари око којих не може и не смије бити подјела и неслагања. Често се питамо како смо то разједињени, како смо подијељени, како нема слоге међу Србима? Нема је јер смо изгубили светосавље и косовски завјет као темељ нашег народа. Када сви обновимо те двије ствари у себи (а у сваком Србину постоји то „колективно несвјесно“), тада ће се и српски народ ујединити око истинских вриједности: слоге, правде, херојства, жртве за другога и жртве за цијелу српску идеју. У овом времену индивудализма, егоизма и сваког зла нисмо ни свјесни да је баш то оно што недостаје да будемо као у најславнија времена.

Срби смо само ако смо светосавци! Светосавље не треба гледати као нешто нужно религиозно. Светосавље је и небеска и земаљска полазна тачка српског народа. И књижевна и духовна.

Свакако да Срби нису настали са Немањићима, и да ништа прије њих није било како неки погрешно разумију. Али, тек са ликом и дјелом Светог Саве, Срби ударају темељ свом духовном и националном бићу. И када се томе вратимо, тада ће нам и кренути набоље.

Ускликнимо с љубављу, светитељу Сави!