palpal

Novo širenje straha i gušenje demokratije

Paralelni kontraprotest i okupljanje građana koji organizuju Dodik i njegov SNSD, a pod krinkom da se radi o „Veteranima“ i boračkim udruženjima iz Otadžbinskog rata“  u isto vrijeme i na istom mjestu, parku Mladen Stojanović, gdje su protest zakali opozicioni poslanici, ima za cilj dodatno plašenje građana, širenje straha i podjela, kako bi se narod još više zaplašio da ne dođe na protest, podrži narodne poslanike i ne iskaže revolt zbog nasilja i ludila koje širi režim. Licemjeri koji su uništili i zarobili sve institucije skup su nazvali „Za Republiku Srpsku“, i sve ovo predstavlja novu veliku provokaciju.

Da Dodik stoji iza „veterana“ govori i činjenica da će se on lično obratiti na tom skupu, što je potvrdio njegov portparol Rašo Kovačević. Isto ovo što radi sada, Dodik je radio i 2016 godine kada je održao paralelni skup na Trgu Krajine, dok je opozicija bila u parku Mladen Stojanović, kada je atmosferu naelektrisao i doveo do vrhunca i bratoubilačkih sukoba.

Nema straha, a ovakve šizogene odluke samo potvrđuju tačnost onoga što uporno govorim – da je režimu i njegovom prvom čovjeku potpuno pomračen razum, i da nema niko ko bi ih upozorio na suludost i posledice onoga što Dodik radi. Sutra će Dodik istjerati svoje pristalice iz institucija i natjerati da dođu u park i aplaudiraju mu, kao njegove ulizice u Skupštini, čestitaju ulazak BiH u NATO. Nažalost Sjeverna Koreja dobila je iskrenog saveznika na Balkanu, jer nešto slično se nigdje drugo ne može vidjeti.

Ovo je konačan udarac demokratiji, slobodi govora, okupljanja i opozicionog djelovanja a diktator želi da sve uguši i stavi pod svoju kontrolu. Za sve je kriva, i snosi najveće posledice i odgovornost, međunarodna zajednica koja je nijemo posmatrala i podržavala diktatora kako zarobljava i uništava jednu po jednu instituciju i medije, krši ljudska, građanska i politička prava i slobode, ali je tolerisala nasilje, podržavala nasilnike i vlast finansijskom podrškom i kreditima, jer rade u njihovom interesu, prodaju i zadužuju zemlju.

Straha nema i ne smije biti, i pozivam građane da mirno i dostojanstveno dođu na skup jer ćemo imati šta da kažemo. Dođite zbog svoje djece i porodice, ne zbog nas!

 

Nebojša Vukanović