Ново писмо Соње Рубеж

Послије само пар дана, бивша правница Бирча и предсједница Скупштине акционара Бирач АД Соња Рубеж поново ми је послала ново писмо како би појаснила односе са предметним тужиоцем, супругове позајмице Алумини и изнијела своје виђење и улогу уперацијама Литванаца и извлачењу стотина милиона марака из Фабрике глинице. Соња Рубеж и њен супруг Ненад су у међувремену, између два писма, били на саслушању у полицији у склопу истраге о пљачки вијека и извлачењу стотина милиона  евра из Републике Српске. Опширно писмо преносим у цјелости.

 

Драги Небојша Вукановићу,

Моје обавезе ми не дозвољавају нити да се пуно преписујем нити да читам блогове . Сваком ко пише оно што није тачно, обратим се као грађанин и адвокат да би му скренула пажњу на оно што није тачно , па самим тим није ни у реду . Вама нисам писала зато што сам нервозна већ зато што имам неких информација о вама и очекивала сам тако како сам вам и написала да ћете ставити своју мајку у мој положај . Но то је ваша ствар . То што ви имате против криминала ја поштујем и подржавам . Међутим , стављање у контекст криминала , мене и моје породице није вам на мјесту . Не видим како смо мој супруг и ја укључени у блокирање Алумине када Павгорд има своје адвокате , боље речено адвокатску канцеларију из Бања Луке , која води овај поступак и која поступа у предметима Павгорда . Исто тако не видим како смо то мој супруг и ја директно повезани са Павгордом јер смо ми независни и самостални адвокати који нису везани ни за кога па ни за Павгорд . Све ово могуће је провјерити у судовима који поступају у наведеним предметима а ви као новинар имате право приступа информацијама .
Што се тиче сукоба интереса већ сам вам одговорила и да поновим да ова информација није тачна те да сукоб интереса регулише Закон и никада не би дозволили да губимо лиценцу због тога . Дакле , сукоба интереса нема и он не постоји а ми као и суд о томе водимо рачуна .
У вези са припадношћу правном тиму Бирча , обавјештавам вас да сам радила уз правни тим док сам била ангажована као сарадник стечајног управника . Истовремено ћу вас обавијестити да ни један спор у којем сам учествовала са правним тимом као сарадник и мој супруг као адвокат Ненад Рубеж , није пресуђен на штету Бирча односно није изгубљен . Ради јасноће , рећи ћу вам да мој супруг , адвокат Ненад Рубеж није заступао Бирач ни у једном предмету који је вођен или се води против УKИО БАНKЕ односно Павгорда . Оваква ситуација је од дана отварања стечајног поступка над Бирчем . Дакле , управо водећи рачуна о сукобу интереса и евентуалним инсинуацијама у вези са нама овако је од почетка . Наравно , није заступао ни Укио банку нити Павгорд против Бирча .

У вези са предсједавањем скупштином акционара морам вас упутити на одредбе Закона о привредним друштвима који прописује задатак предсједавајућег скупштине акционара . Дакле , на скупштини одлуку доносе акционари и они гласају , ја као предсједавајући нити сам гласала нити сам била акционар па самим тим нисам допринијела доношењу овакве одлуке . Предсједавајући скупштине нема право да стави вето – забрану- на одлуку акционара већ само констатује шта су они одлучили и води рачуна да одлука буде унесена у записник . Обавјештавам вас да је Бирач приликом одржавања скупштине акционара , позив са дневним редом објављивао путем берзе и два штампана дневна листа са тиражом преко пет хиљада као и на својој wеб страници . Дакле , сви који су жељели да се упознају , укључујући и новинаре то су могли . Надаље , скупштина је увијек имала комисују за гласање и бројање гласова као и записничара и два овјеривача записника . У оваквој ситуацији , односно законској процедури, предсједавајући скупштине има улогу да саопшти резултате које му комисија за гласање саопшти и да најави тачку дневног реда водећи рачуна о томе да се не ремети ред на сједници као и да све то буде унесено у записник и да он буде на вријеме потписан од записничара и два овјеривача , акционара , који су били присутни скупштини . Ово су законске обавезе предсједавајућег скупштине које је Закон прописао. Свака одлука доноси се већином гласова а Бирач је био већински приватно привредно друштво . Акционари који нису били сагласни са одлуком имали су право да траже да им се исплати вриједност њихових акција или да побијају одлуке ако су за то постојали услови . Ни један акционар није тражио исплату у вези са одлукама ове скупштине нити је покренуо било какав поступак против ових одлука а акционара је било око три хиљаде укључујући Фондове . Kако неко мисли да сам ја могла или требала спријечити оно са чим су се сагласили акционари . На крају , све одлуке донесене на овој скупштини јавно су објављене на берзи и биле доступне цијелој јавности . Сада питам ја вас и све који се баве овим питањем . Kоја је моја улога у свему овоме ?

Нема потребе да ме подсјећате било на шта , ја добро памтим а истина и правда су ми особине које посједујем не због неког другог већ због себе . Залоге су уписане од стране адвоката из БањаЛуке и немам никакве везе с тим . Напомињем да то нису адвокати који данас заступају Павгорд већ сасвим друга канцеларија . Ово је такође могуће провјерити на начин да вам извор информација достави потврде о регистрацији залога у чијем доњем лијевом углу пише име онога ко је уписао залоге из 2012. године . Уколико вам доставе праве потврде а не нешто фалсификовано виђећете име и презиме онога ко је то уписао а то није моје име чак је и пол други . У осталом можете се обратити и регистру залога у Министарству правде БиХ и тамо добити праве информације . И овђе вам одговарам да немам везу са Павгордом а у 2012. години нисам знала ни да постоји то привредно друштво .
Тачно је Небоојша да нам није омогућено да радимо други посао осим у приватном сектору и то да користимо своју памет и знање стечено вишедеценијским радом у професији . Ми нисмо именовани нити ангажовани да радимо тамо гђе би плату добили већ је морамо зарадити што и чинимо . Адвокат Ненад Рубеж води предмете и наплаћује свој рад . Сваке године има завршни рачун који се званично предаје и на остатак дохотка плаћа порез . Дакле , нисмо се ми добро снашли већ добро радимо јер би сналажење значило да добијамо плату за нешто што нисмо урадили или пак да узимамо оно што нам не припада . Износи којима је адвокат Рубеж располагао уплаћени су и исплаћени преко банковног рачуна што вам даје одговор на питање одакле њему новац . Напоменућу вам да адвокат Ненад Рубеж од 2003. године брани многе припаднике војске Републике Српске од Хага преко Сарајева до Бања Луке надам се да нећете тражити више детаља .
Није ми ни смијешно ни површно а поготову није преварно у вези наведеног зајма из разлога које сам напријед навела .

Што се тиче имовинског картона није јасно ко је то направио наш имовински картон и на основу чега . Нисмо без имовине , али све што је стечено зарађено је или наслијеђено од оних који прије нас нису продали нити потрошили у кафани за алкохол . Ипак сте преувеличали тај картон односно ваш извор вас је погрешно информисао . Можда ваш извор информација када види да има намјештај у стану или кући сматра да је то луксуз али шта ја ту могу то је систем вриједности који је различит . Истина можда су и зле намјере којима се ја нећу бавити .

Напријед сам вам навела да адвокат Ненад Рубеж не заступа Павгорд у предметима о којима пишете и то вам понављам .

Што се тиче саосјећања са породицама које раде у тој фабрици морам вам рећи да би требали питати оних 90% људи који су радили у фабрици . Сада ја питам вас и ваш извор информација . Kоји су то наши лични интереси у вези са Алумином и Павгордом ? Шта то ми радимо из личних интереса да би нанили штету било коме а камо ли породицама радника Алумине ?

Што се тиче тога да ли нам је познато да братија преко корумпираних судија води бруталне и незаконите поступке , морам вам рећи да знамо да постоје судски поступци али не знамо ко је “ братија “ нити да су судије корумпиране. Све ово из разлога што не учествујемо у тим поступцима нити корупцијама . Уколико неко мисли да корупција постоји то мора пријавити и доказати , у супротном мора сносити одговорност за вријеђање судија . У вези са учешћем Рубежа напријед сам вам подробно описала законску процедуру због чега не би требали олако потезати за разним квалификацијама или пак ако их већ дотичете будите спремни да их и докажете и/или сносите одговорност за јавну ријеч.

У вези мојих „присних “ комуникација са тужиоцем Свјетланком Бијелић , обавјештавам вас да сам имала комуникацију као и сви други радници из Бирча који су саслушани у својству свједока у вези са радњама у Бирчу . Истина , имала сам још неколико комуникација у којима сам јој достављала додатну документацију и/или информације .Све ово по одобрењу и уз знање и сагласност стечајног управника . Никада прије нити касније нисам имала контакт са овим тужиоцем . Знам да је ваш извор информација разочаран у то што овај тужилац није наложио моје привођење или нешто слично што је он тражио од тужиоца , али за такве радње мора постојати разлог а не жеља вашег извора информација .

Kао што видите Небојша , није овђе требало да вам достављам неке доказе, требало је само да се више информишете о законским процедурама и да не вјерујете злонамјерним изворима информација који вас користе у намјери узнемиравања људи које мрзе . Позвали сте се на раније писање ваших колега и ако пажљиво прочитате те текстове виђећете да се они врте у круг , од сукоба интереса који је био први текст , преко скупштине и уговора до комуникације са тужиоцем па све опет у круг . Дакле , ако желите да објелоданите информацију онда би требали и са другом страном комуницирати на исти начин као са „извором информација “ . Kо зна , можда ја имам много занимљивију причу о вашем „извору информација“ која је уз то и истинита ? Овако користите неосноване и спиноване информације које су штетне по сваког у ланцу . Уколико желите да испуњавате жеље вашег „извора информација “ који је препознатљив , те да преко моје породице добијате поене нападајући власт онда сте на погрешном путу и неко вас погрешно информише јер ми нисмо из те приче . Нисам ја вама писала о чојству и јунаштву већ оно што је истина . Али кад сте већ споменули чојство и јунаштво ви сигурно знате шта је чојство а шта јунаштво па би очекивала од вас да се тако и понашате .
На крају ћу вам поновити да је моје вријеме драгоцјено и да немам времена за оваква писања и читања те да ме не узнемиравате нити клевећете писањем нечега што није истинито . Немам више времена ни да одговарам на ваша питања тако да ме ни то не позивате . Наносите ми штету и зато је најбоље да престанете са тим јер се ја не бојим било чега и зато увијек идем до краја . Немам намјере да се сукобљавам са вама али ћу увијек предузети све мјере за своју заштиту и заштиту своје породице .
Мени не значи ништа да ово објавите или не али свакако мислим да ће бити најбоље да са дигнитетом завршимо ову причу и издигнемо се из балта у којем ваш „извор информација “ обитава цијели свој живот .

Адвокат Соња Рубеж