Novinarska etika i profesionalizam

cuk-trebinje-nacelnik.jpg

Novinarska etika i profesionalizam

    Dnevni list "Pres Republike Srpske" objavio je prije nekoliko dana tekst "Rat za Trebinje" u kome su dva stranačka kandidata, g-din Dobroslav Ćuk i g-din Slavko Vučurević, međusobno razmijenili optužbe za katastrofalnu situaciju u Trebinju i izrazili svoja predviđanja na predstojećim lokalnim izborima. Novinar i urednik ovog dnevnog lista pitali su ih šta misle o trećem kandidatu Nebojši Vukanoviću, ali zanimljivo je da se nisu našli za shodno da i mene pozovu i pitaju bar jedno pitanje, uzmu najkraću izjavu i tako pokušaju da stvore kakav-takav privid objektivnosti ovog dnevnog lista. I ovaj, a i brojni drugi primjeri, dovoljno govore o etici i novinarskom profesionalizmu dnevne novine koja ima odličnu saradnju sa vlastima u Republici Srpskoj i predsjednikom Miloradom Dodikom. Profesionalizam je postao izraženiji od kako je Press od Vlade dobio 50 000 maraka za izradu sajta, pa i ne treba da nas iznenadi tekst senzacionalističkog naslova koji je imao za cilj da favorizuje dva kandidata i stvori iskrivljenu sliku u javnosti.

    Ni favorizovanje nije bilo jednako, vlast i SNSD očito su na prvom mjestu, pa se na internet izdanju ove novine mogao pročitati samo intervju Dobroslava Ćuka, a već sutradan Press je objavio vijest kako će tobože Veselin Jevrosimović u Trebinju graditi solarnu elektrnu? Aktuelna vlast u proteklih osam godina uništila je sve što se moglo uništiti, priče o gradnji termoelektrana i hidrocentrala su isprane, pa "novinari" ovog dnevnog lista senzacionalističkim i ničim potkrijepljenim tekstovima pokušavaju podržati kandidate vladajuće stranke i tako otplatiti dio sredstava koje je Vlada Republike Srpske u njih investirala. Od novina čiji se vlasnici kriju pod lažnim imenima iza kompanije "Amber pres limited" na Kipru, i iza koje stoje tajkun Miroslav Mišković i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas teško je nešto drugačije i objektivnije i očekivati.    

     Smatram da je intervju za mene bio veoma koristan, jer osim međusobno razmijenjenih optužbi gospoda Vučlurević i Ćuk nisu rekli niti građanima ponudili ništa novo i konkretno. To je i za očekivari, jer za razliku od mene koji sam odmah nakon kandidature 25-og maja objavio svoj veoma jasan, konkretan i revolucionaran program koji treba da ukroti moćnike i tajkune, zaštiti obespravljene, pravedno raspodjeli resurse i smanji jaz između kasti bogatih i siromašnih, ostala dva kandidata nemaju nikakav program niti bilo kakve ciljeve. Njihova jedina kampanja je ucjena, prijetnja i obmana poniženih građana, dijeljenje gajbi piva i koje boce rakije i obećavanja nepostojećih radnih mjesta aktivistima koji prikupe 50 sigurnih glasova. Njihov jedini cilj je da se dokopaju vlasti, zaposle preostalu rodbinu i stranačke poslušnike, i sa finansijarima raskrčme i ovo malo resursa i novaca koji su ostali u Trebinju. Od ucijenjenih komformista i vječitih funkcionera koji već skoro 30 godina neprekidno vladaju i sjede u udobnim foteljama nešto više se teško moglo i očekivati jer ih je korupcija i odanost sistemu dovela i održala na tim mjestima. Obmane, prijetnje, ucjene i pritisci možda su ranije i mogli dati neki rezultat na izborima, ali sam uvjeren da zbog ogromnog nezadovoljstva i probuđene svijesti kod većine građana mafija više nikada neće pobijediti u Trebinju.

     Građani žele pravdu i red, radnici zaštitu od mobinga oligarha i minimum dostojanstva, mladi pravo na obrazovanje, posao i život dostojan čovjeka. Svi Trebinjci dobro znaju ko je jedini neucijenjen i ko može srušiti nakaradni sistem nepravde i pohlepe, obuzdati moćnike, nahraniti i zaštiti gladne i donijeti stvarnu i svima nama toliko neophodnu slobodu i pravdu. Pisanje Press-a, Glasa Srpske i sličnih novina teško da više bilo kome može isprati mozak, staviti naočare i povez na oči, i stvoriti imaginarni svijet u kome ćemo živjeti do 7-og oktobra, a onda se 8-og probuditi iz košmara i vratiti se u surovu realnost. Sve ankete, prognoze i istraživanja govore da su istina, sloboda i pravda nadohvat ruke.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Nebojša Vukanović