Новинари у минском пољу

Одавно није било већих искушења и тежих услова за рад новинара, слободно, истинито и објективно извјештавање јавности. Притисци, чак и институционални кроз монтиране судске процесе за клевету, су сваким даном све снажнији, а моћници се не либе да отворено пријете новинарима и критичарима девијација у друштву. Сужњи у режимским медијима нису изложени директним нападима али су у истом положају јер су сваки дан под притиском, мобингом, трпе понижења и увреде, и вјероватно им је много теже него слободним новинарима. Пријетње новинарима су отворене, а корумпирани моћници који су заробили државу и институције, којима је силан новац помутио разум, су све бахатији и дрскији, чак се стиче утисак да су поносни на своје насиље и испаде.

Отворене и дрске пријетње Додикове десне руке у Русији, шефа Представништва Републике Српске у Москви Душка Перовића  новинарима и главном уреднику портала „Капитал“ Синиши Вукелићу, због писања о злоупотребама контраверзног тајкуна Сердарова, у чијој се изнајмљеној лимузуни возика Додик, представља слику власти и бахатих режима који жели да уништи сваког ко му се супростави, угуши све преостале џепове истраживачког и слободног новинарства.

Перовић је упутио пријетње Вукелићу само пар дана након што је Додик дрско напао Владимира Ковачевића, новинара БН телевизије и портала Герила, који је лани брутално претучен од стране групе бандита која је покушала да га убије палицама.

Од Саопштења и осуда нема велике користи, јер се бахати и осиони пуно не обазиру, али тирјани морају бити свјесни да ће доћи вријеме када ће одговарати за своја (не)дјела. Вишковић и Цвијановићка морају бити свјесни да ће бити под сталним притиском све док Перовића не смијене, док се не врати и не буде одговарао за насиље, бахатост и злоупотребе.

 

Небојша Вукановић