palpal

Novinari u minskom polju

Odavno nije bilo većih iskušenja i težih uslova za rad novinara, slobodno, istinito i objektivno izvještavanje javnosti. Pritisci, čak i institucionalni kroz montirane sudske procese za klevetu, su svakim danom sve snažniji, a moćnici se ne libe da otvoreno prijete novinarima i kritičarima devijacija u društvu. Sužnji u režimskim medijima nisu izloženi direktnim napadima ali su u istom položaju jer su svaki dan pod pritiskom, mobingom, trpe poniženja i uvrede, i vjerovatno im je mnogo teže nego slobodnim novinarima. Prijetnje novinarima su otvorene, a korumpirani moćnici koji su zarobili državu i institucije, kojima je silan novac pomutio razum, su sve bahatiji i drskiji, čak se stiče utisak da su ponosni na svoje nasilje i ispade.

Otvorene i drske prijetnje Dodikove desne ruke u Rusiji, šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duška Perovića  novinarima i glavnom uredniku portala „Kapital“ Siniši Vukeliću, zbog pisanja o zloupotrebama kontraverznog tajkuna Serdarova, u čijoj se iznajmljenoj limuzuni vozika Dodik, predstavlja sliku vlasti i bahatih režima koji želi da uništi svakog ko mu se suprostavi, uguši sve preostale džepove istraživačkog i slobodnog novinarstva.

Perović je uputio prijetnje Vukeliću samo par dana nakon što je Dodik drsko napao Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije i portala Gerila, koji je lani brutalno pretučen od strane grupe bandita koja je pokušala da ga ubije palicama.

Od Saopštenja i osuda nema velike koristi, jer se bahati i osioni puno ne obaziru, ali tirjani moraju biti svjesni da će doći vrijeme kada će odgovarati za svoja (ne)djela. Višković i Cvijanovićka moraju biti svjesni da će biti pod stalnim pritiskom sve dok Perovića ne smijene, dok se ne vrati i ne bude odgovarao za nasilje, bahatost i zloupotrebe.

 

Nebojša Vukanović