Нови напад на Србе у Дубровнику!

Иако је од завршетка рата и трагичних сукоба на просторима бивше Југославије прошло више од 24 године, нажалост мржња, нетрпељивост, шовинизам и националистички испади не престају. Прије двије вечери двоје Срба, хрватских држављана, нападнуто је у Луци Груж у Дубровнику, на мјесту званом „Крило“. Група дубровачких таксиста, праћена хулиганима, 50-ак навијача „Торциде“, блокирала је путничко возило, онемогућила укрцавање и превоз страних гостију који се побјегли од страха, те вријеђала двоје Срба на националној основи, псовала српску мајку и тражили да напусте Дубровник и врате се у Требиње . Један Србин, власник фирме, је из Дубровника, а други је такође држављанин Хрватске, а вербално је нападнута и дјевојка од 18 година, такође Српкиња из Дубровника, кћерка власнице локалне фирме која се бави туризмом и превозом гостију.

Напад је пријављен полицији, а и дубровачка штампа је писала о овом инциденту. Након овог инцидента сличан напад, на ивици физичког сукоба, догодио се и јуче, послије само 24 сата, а напад су предводила двојица „бранитеља“, демобилисаних припадника 163 бригаде Хрватске војске, који су од раније познати по провокацијама и нападима на Србе у Дубровника. Према нашим сазнањима, ради се о браћи Бурум, Николи и Иву, који живе и раде у Дубровнику, а поријеклом су из Ораховог Дола, села у Поповом пољу у Босни и Херцеговини. Полиција у Дубровнику започела је истрагу о овим инцидентима који су се догодили у протекла 3 дана, а током саслушања нападач је устврдио да га је наводно у самоодбрани ударио Србин, нанијевши му лакше тјелесне повреде.

И прије 10-ак дана група навијача „Торциде“ из Дубровника напала је једног Србина у Дубровнику, Требињца који је радио у Гружу, јер су примијетили да је на руци имао тетоважу Црвене звезде и навијачке групе Делије. Због притиска све мање Срба у Дубровнику и Хрватској изјашњавају се као Срби и православци, и њихов број се нажалост стално смањује. Прије 6 година усташким и антисрпским графитима ишаран је зид на православној цркви у Дубровнику, а тадашњи градоначелник Андро Влакушић и институције су брзо реаговали, и инциденти се нису понављали. Андро Влакушић је био ратни љекар, али веома способан и добар градоначелник за чијег је управљања Дубровник доживио прави процват, али и који је смиреним и толерантним изјавама и понашањем значајно допринио смањењу тензија, па би и његов насљедник из ХДЗ-а Мато Франковић могао понешто од њега да научи, умјесто што понекад својим изјавама додатно подиже тензије.

Према мојим информацијама из Дубровника, иза последњег напада и националистичког испада у Гружу стоје браћа Бурум, познати екстремисти и националисти, који граде ресторан у већинском српском селу Завала на рубу Поповог поља, на подручју Босне и Херцеговине, кога су у рату биле окупирале, опљачкале и запалиле хрватске трупе. О овој инвестицији хрватских „повратника“ у Попово поље недавно је писала хрватска штампа у Чапљини и Дубровнику, па се поставља питање да ли браћа-насилници размишљају како би се осјећали да у Завалу дође група од 50-ак навијача Црвене звезде из Требиња и Љубиња, нападне их, псује усташку и хрватску мајку, пријети демолирањем ресторана и тражи да објекат затворе и врате се у Дубровник?

Увијек ће бити будала који ће изазивати инциденте и правити глупости, али држава и њене институције треба да реагују и предуприједе нове нападе и подизање тензија. Поносан сам на чињеницу да у Требињу од завршетка рата готово дa није било инцидената и националистичких испада према Дубровчанима и повратницима. Скоро 2000 Требињаца је нашло посао и нема готово никаквих проблема, што је ипак показатељ да су екстремисти у мањини, и надати се да се инциденти и националистички напади на Србе у Дубровнику и Хрватској неће понављати.

 

Небојша Вукановић