palpal

Novi napad na Srbe u Dubrovniku!

Iako je od završetka rata i tragičnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije prošlo više od 24 godine, nažalost mržnja, netrpeljivost, šovinizam i nacionalistički ispadi ne prestaju. Prije dvije večeri dvoje Srba, hrvatskih državljana, napadnuto je u Luci Gruž u Dubrovniku, na mjestu zvanom „Krilo“. Grupa dubrovačkih taksista, praćena huliganima, 50-ak navijača „Torcide“, blokirala je putničko vozilo, onemogućila ukrcavanje i prevoz stranih gostiju koji se pobjegli od straha, te vrijeđala dvoje Srba na nacionalnoj osnovi, psovala srpsku majku i tražili da napuste Dubrovnik i vrate se u Trebinje . Jedan Srbin, vlasnik firme, je iz Dubrovnika, a drugi je takođe državljanin Hrvatske, a verbalno je napadnuta i djevojka od 18 godina, takođe Srpkinja iz Dubrovnika, kćerka vlasnice lokalne firme koja se bavi turizmom i prevozom gostiju.

Napad je prijavljen policiji, a i dubrovačka štampa je pisala o ovom incidentu. Nakon ovog incidenta sličan napad, na ivici fizičkog sukoba, dogodio se i juče, poslije samo 24 sata, a napad su predvodila dvojica „branitelja“, demobilisanih pripadnika 163 brigade Hrvatske vojske, koji su od ranije poznati po provokacijama i napadima na Srbe u Dubrovnika. Prema našim saznanjima, radi se o braći Burum, Nikoli i Ivu, koji žive i rade u Dubrovniku, a porijeklom su iz Orahovog Dola, sela u Popovom polju u Bosni i Hercegovini. Policija u Dubrovniku započela je istragu o ovim incidentima koji su se dogodili u protekla 3 dana, a tokom saslušanja napadač je ustvrdio da ga je navodno u samoodbrani udario Srbin, nanijevši mu lakše tjelesne povrede.

I prije 10-ak dana grupa navijača „Torcide“ iz Dubrovnika napala je jednog Srbina u Dubrovniku, Trebinjca koji je radio u Gružu, jer su primijetili da je na ruci imao tetovažu Crvene zvezde i navijačke grupe Delije. Zbog pritiska sve manje Srba u Dubrovniku i Hrvatskoj izjašnjavaju se kao Srbi i pravoslavci, i njihov broj se nažalost stalno smanjuje. Prije 6 godina ustaškim i antisrpskim grafitima išaran je zid na pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku, a tadašnji gradonačelnik Andro Vlakušić i institucije su brzo reagovali, i incidenti se nisu ponavljali. Andro Vlakušić je bio ratni ljekar, ali veoma sposoban i dobar gradonačelnik za čijeg je upravljanja Dubrovnik doživio pravi procvat, ali i koji je smirenim i tolerantnim izjavama i ponašanjem značajno doprinio smanjenju tenzija, pa bi i njegov nasljednik iz HDZ-a Mato Franković mogao ponešto od njega da nauči, umjesto što ponekad svojim izjavama dodatno podiže tenzije.

Prema mojim informacijama iz Dubrovnika, iza poslednjeg napada i nacionalističkog ispada u Gružu stoje braća Burum, poznati ekstremisti i nacionalisti, koji grade restoran u većinskom srpskom selu Zavala na rubu Popovog polja, na području Bosne i Hercegovine, koga su u ratu bile okupirale, opljačkale i zapalile hrvatske trupe. O ovoj investiciji hrvatskih „povratnika“ u Popovo polje nedavno je pisala hrvatska štampa u Čapljini i Dubrovniku, pa se postavlja pitanje da li braća-nasilnici razmišljaju kako bi se osjećali da u Zavalu dođe grupa od 50-ak navijača Crvene zvezde iz Trebinja i Ljubinja, napadne ih, psuje ustašku i hrvatsku majku, prijeti demoliranjem restorana i traži da objekat zatvore i vrate se u Dubrovnik?

Uvijek će biti budala koji će izazivati incidente i praviti gluposti, ali država i njene institucije treba da reaguju i preduprijede nove napade i podizanje tenzija. Ponosan sam na činjenicu da u Trebinju od završetka rata gotovo da nije bilo incidenata i nacionalističkih ispada prema Dubrovčanima i povratnicima. Skoro 2000 Trebinjaca je našlo posao i nema gotovo nikakvih problema, što je ipak pokazatelj da su ekstremisti u manjini, i nadati se da se incidenti i nacionalistički napadi na Srbe u Dubrovniku i Hrvatskoj neće ponavljati.

 

Nebojša Vukanović