Novi crveni talas zapljusnuo Termu

U pohodu na kupovinu još jednog poslaničkog mandata, Srđan Milović ponovo je po oprobanom i uhodanom receptu počeo da ubacuje partijske aktiviste u Rudnik i Termoelektranu Gacko, kako bi ih motivisao da mu kupuju i prikupljaju glasove. Iako RiTE Gacko grca u dugovima i ima višak radnika, Milović je u toku ove sedmice bez konkursa ubacio 38 novih radnika, aktivista SNSD-a. Umjesto da sakupi novac za kapitalni remont, koji kasni godinama, on nastavlja da trpa nove kuvare i konobare, pa će ako nastavi ovim tempom uskoro svaki rudar imati po jednog konobara i kuvara da mu posluži ručak. Radne snage nedostaje u Rudniku, ali crveni neće da idu gdje se naporno radi, već od Partije, po zaslugama i broju prikupljenih sigurnih glasova, traže udobnu fotelju i kancelariju.

Na prethodnim parlamentarnim izborima Milović je postao poslanik žrtvujući najvećeg proizvođača struje u Srpskoj. U ljeto 2014. godine on je, uz Dodikovu saglasnost, bez konkursa u Termu ubacio 150 članova SNSD-a, te je namještenim tenderima preko firme „Termograding“ nezakonito izvukao najmanje 10 miliona maraka na poslovima skidanja otkrivke te izmještanja tokova rijeke Mušnice i Gračanice u Gatačkom polju. Prije imenovanja na funkciju direktora Rudnika Milović je bio direktor Termogradinga, i upravo je svojoj bivšoj firmi, odmah po imenovanju na funkciju, bez tendera nabacio poslove vrijedne preko 20 miliona maraka. Koliko su se Milović, i njegov mentor Dragičević „ugradili“ govori podatak da je otvorenim postupkom 2015. skidanje otkrivke plaćeno 5 miliona KM, duplo manje nego izborne 2014, što znači da su Milović i Dragičević samo na ovom jednom tenderu od RiTE Gacko oteli najmanje 5 miliona maraka!? Važno je naglasiti da se zbog ovog u trebinjskom Tužilaštvu vodi istraga, i da su  trebinjski sudovi potvrdili da sam govorio istinu kada sam pisao i govorio o njihovom kriminalu. Pravosnažno sam u više predmeta dobio, a mogu slobodno reći i ponizio, Milovića, Dragičevića i njihove skupe banjalučke advokate, braneći se sam bez advokata po njihovim tužbama za klevetu!

Milović je na sud donio nalaz sudskog vještaka da je psihički bolesnik koji svaki dan pije jaku terapiju i 4 različite vrste tableta za smirenje, a njegov ljekar  je na suđenju izjavio da su „seroksat“ i ostale tablete veoma snažne i da utiču na njegove psiho-fizičke sposobnosti? Kako psihički bolesnik pod jakom terapijom može upravljati velikim sistemom od skoro 2000 radnika i biti narodni poslanik, te tražiti od naroda da mu još jednom da povjerenje? Šta je Milović uradio za Gacko i Hercegovinu u protekle 4 godine, osim što je uništio Termoeletranu i napravio 150 miliona maraka duga i obaveza, i gdje su mu Kinezi koji su prije dvije godine trebali početi gradnju drugog bloka TE Gacko, kako su obećali on i Dodik tokom posjete Pekingu?

Socijalista Skoko bi takođe želio da po nekog „svog“ ubaci u Termu kako bi se nekako dokopao mandata, jer nakon saradnje sa Vukom Hamovićem para mu ne fali, ali Milović ima primat. Skoku su lađe potonule nakon poraza od Milana Radmilovića 2016. i nedavne smjene u Elektroprivredi, ali komunjare ne odustaje dok ima šta oteti od države. Petar Đokić danima obilazi Hercegovinu, lobira, kupuje, obećava i sve skromne nade polaže u Skoka, Ćapina, bilećkog intelektualca Čomu Diplomu i ostale kandidate iz ove regije, jer u drugim dijeloma Srpske nema šanse da osvoji poslanički mandat. Nadati se će nakon 2018. godine Papovićev klijent i stara lopuža, ali i njegova stranka, napokon završiti na smetljištu istorije, gdje im je mjesto još od 1942. godine, crvenog terora i zloglasnih lijevih skretanja.

Ilijini poklisari dostavili spisak aktivista SNSD-a iz Nevesinja koje bi trebalo ubaciti na RiTE Gacko, ali ga je Milović odmah izbucao i poručio Iliji i Luki da nemaju šta da traže na Termi i u Gacku. Milović je čak krenuo u ofanzivu i u Ilijinom kraju izlijepio plakate sa svojim imenom i porukom dezerterima, čime je jasno poručio šuri i zetu da im planira pomrsiti račune.

Četrdesetak novih (ne)radnika SNSD-a u RiTE Gacko je samo prvi kontigent, i Milović planira da sa još nekoliko crvenih talasa zapljusne Termoelektranu, koja je odavno iscrpljena i na koljenima. Terma i Elektroprivreda, kao i čitav javni sektor, pretvoreni su u prćiju vladajućih, koju oni pljačkaju sve dok ih potpuno ne unište. Politička korupcija, zloupotrebe i kupovina glasova do sada su nezabilježeni na ovim prostorima, a zarobljene institucije nažalost ne funkcionišu. Ipak jedno je sigurno – ukoliko Milović i SNSD ne daj Bože prođu i kupe dovoljno glasova, sigurno je da će Termoelektrana pasti i izdahnuti pod silnim teretom, jer nijedan sistem na svijetu ne može izdržati pljačku i sistematsko uništavanje ovakvih razmjera, koje traje godinama i decenijama.

 

Nebojša Vukanović