Нове туче, блокаде и анархија на Сокоцу

Немоћна држава је умрла на екстериторијалном Сокоцу и Романији, па је ово подручје постао простор у коме ни формално више не постоји и не функционише правна држава и њене институције. Готово сваку вече дешавају се сукоби и масовне туче између сукобљених фракција и интересних група које се боре за превласт над Шумским газдинством „Романија“. Двије групе предводе браћа Чоловић, који се налазе на челу СНСД-а у Сокоцу и имају прећутну подршку Милорада Додика, те физички доминантнија групација СНСД-оваца око Милана Јоловића Легенде. Последња велика туча догодила се прексиноћ у кафићу „Негро“ у центру Сокоца, која је прекинута након доласка Интервентне јединице МУП-а Српске, а прије тога масовна туча била је у кафићу симболичног назива „Мирни кутак“. Заробљена држава и полиција су немоћне да ријеше проблем јер је врх државе тешко оболио и атрофирао, и спутава институције и службенике да раде свој посао.

Грађани су у сталном страху, препуштени сами себи јер су постали свјесни поражавајуће чињенице да је држава и њен правни поредак на Сокоцу давно испустио душу пред криминалом, мафијом, анархијом, а лични интереси појединаца надјачали су колективне интересе друштва. Умјесто да велико шумско богатство, као најважнији ресурс овог подручја, буде окосница развоја и омогући рад и лагодан живот хиљадама породица, од сјече и примарне обраде дрвета до индустрије намјештаја и финалних производа, шумско газдинство је постало јабука раздора, извор подјела и тешких сукоба сукобљених интересних фракција владајуће странке која функционише на класичним мафијашким принципима.

То потврђује и блокада камиона приватне фирме која је закупила пропалу „Романију“ и склопила Уговоре о снабдјевању обловином са Владом и Шумама Српске. Велики број џипова и приватних возила јуче је у мјесту Деветак на Романији блокирао камионе који су дошли да утоваре обловину и дрво које су купили и платили Јавном предузећу Шуме Српске, а послије вишесатних тензија, натезања и напетости камиони су се вратили празни, необављена посла.                        

Држава и Шуме Српске, са којима су приватне фирме потписале Уговоре и склопиле посао, нису могле да испуне преузете обавезе и поново су попустиле и показале немоћ пред групом људи која је извршила блокаду. Немоћни, уцијењени и неспособни директор Шума Српске Ристо Марић, пијун којег су интересне групације поставиле на ову важну функцију како би шумско богатство посредно контролисало неколико људи и породица, био је немоћан да ријеши проблем, па је замолио возаче да се врате са празним камионима како не би дошло до већих инцидената. Већ мјесецима ситуација на Сокоцу је јако напета, и ако се нешто хитно и радикално не предузме, само је питање дана када ће се потпуно изгубити контрола и настати општи хаос.

Дешавања на Сокоцу осликавају опште стање у разореној држави и друштву, у којој умјесто правде и реда влада анархија и право јачег. У оваквим условима и околностима не може да послује нити функционише било која фирма, и јасно је да су криминал, уцјене, рекети, безакоње и лични интереси узрок посрнућа привреде не само на Романији и Сопкоцу, већ у цијелој Републици Српској. Тамо гдје царује мафија и криминал нестаје народа, који се повлачи због несигурности, насиља и страха, па је сасвим логично што је исељавање становништва, прије свега младих, из Републике Српске све масовније.

Све док народ буде подржавао и трпио насиље, неправду, хаос, криминал и анархију, тешко је очекивити било какав напредак и оздрављење посрнулог друштва и државе.

 

Небојша Вукановић