palpal

Nove mjere u HET-u

reagovanje-uprava-heta.jpg

Nove mjere u HET-u

Nakon što smo proteklih mjeseci detaljno govorili o spornim dogovorenim tenderima, nezakonitim javnim nabavkama, te protiv odgovornih podnijeli Krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog poslovanja Okrunom tužilaštvu u Trebinju, kojom su pričinili štetu od oko 18 miliona maraka kHET-u sklapajući štetne poslove, čelnici Hidroelektrana na Trebišnjici su odlučili da preduzmu određene mjere.

Član Uprave HET-a i izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija i njegov zet Luka Petrović, siva eminencija koja preko svog šure i poslušnika generalnog direktora Gordana Mišeljića rukovodi i kontroliše sve novčane transakcije HET-a, odlučili su da u narednom periodu na svim tenderima bude veći broj ponuđača kako namještanja i muljanja ne bi bili isuviša očigledna.

Naime već duže vremena za najprostije javne nabavke papira, rezervnih dijelova za vozila, higijenskog ili kancelarijskog materijala, javljao se samo jedan ponuđač, sa kojim je Luka ranije dogovorio posao i raspodjelu novaca, iako samo u Trebinju, a da ne govorimo o cijeloj Republici Srpskoj i BiH, ima bar 10 ponuđača i privatnih firmi koji ispunjavaju uslove ali se ne prijavljuju jer znaju da je posao unaprijed dogovoren pa ne žele da uzaludno troše novac za prikupljanje dokumentacije i slanje prijave.

Da ne bi bili isuviše očigledne njihove kriminalne radnje, Ilija i Luka su dali nalog pretpostavljenim da se u narednom periodu na tendere prijavi više firmi, i da se preduzeća međusobno „prate“. Stara razrađena šema podrazumjeva da preduzeće koje je dogovorilo posao sa Lukom i HET-om traži od još 2 preduzeća sa kojima dobro srađuje da pošalju ponude koje će biti nešto veće od njegove, kako bi se fingiralo tržišno takmičenje i konkurencija, a oni će njima kasnije uzvratiti sličnom uslugom na nekom drugom tenderu.

Svakako da Ilija i Luka na ovaj način neće ništa postići, i da ih njihova providna namještanja neće amnestirati od odgovornosti kada se jednog dana zarobljene institucije i pravosuđe oslobode okova vladajuće stranke.

Kao što smo neki dan unaprijed predvidjeli koja će firma i za koliko novca dobiti posao nadogradnje prostorija na HE Grančarevo, tako već sada znamo koje su šeme već dogovorene i ko će dobiti koji namješteni posao. Tako će recimo za nekoliko dana, već početkom juna, HET dodijeliti posao okolnog uređenja HE 2, vrijedan nešto manje od 180 000 maraka, firmi SIGA, a prateću ponudu poslaće preduzeće „Bejat“ iz Trebinja dok će „Kontura“ sa SIGOM da učestvuje u ponudi kao partner.

Pored toga SIGA će uskoro ponovo da dobije posao navodnog uređenje tobala Sušice, Jazine, Mirotinjskog potoka, a posla će biti i za druge dvorske privatne firme iz Trebinja. da bi finansirao radove za svoje „domaćine“ koji su rezali mezu glasačima pred izbore HET mora da se kreditno zaduži.

Zbog loše finansijske situacije, nedostatka novca, kašnjenja sa isplatama dobavljačima, nekada moćni HET je pao na najniže grane u svojoj istoriji i primoran je da uzme dodatnih 10 miliona maraka kredita kako bi plaćao tekuće obaveze. O novom kreditu, namještenim tenderima i finansijama HET-a uskoro ćemo našim vjernim čitaocima, prije svega dragim drugarima iz Uprave HET-a, pisati detaljnije….

Nebojša Vukanović