palpal

Nove laži, obmane i podvale Dodika i Majkićke

sjednica.jpg

Nove laži, obmane i podvale Dodika i Majkićke

Već dva dana Milorad Dodik i Dušanka Majkić pokušavaju da plasiranjem netačnih informacija o navodnom osnivanju „Vojno-obavještajne agencije BiH“ i špijuniranju civila preko tzv „RTRS-a“ i ostalih režimskih medija, obmanu građane Republike Srpske neistinitim pričama o navodnoj novoj izdaji i prenosu nadležnosti u Sarajevu. Dokumenti jasno pokazuju da se radi o novom jeftinom spinu i lažnoj konstrukciji režima koji želi da skrene pažnju javnosti sa stvarne izdaje i prevare građana, poništavanja rezultata referenduma, izmjenama Zakona o Danu RS i sprovođenju Odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike.

Da je Dušanka Majkić prisustvovala poslednjoj 29-oj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH koja je održana 6.10.2016, znala bi da je Ministarstvo odbrane BiH uputilo Dopis Parlamentarnoj skupštini BiH da imenuje jednog člana u Radnu grupu za izradu Prednacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani BiH u dijelu vojno-obavještajnih poslova, i ne bi svjesno obmanjivala javnost pogrešnim i zlonamjernim tumačenjem Zapisnika sa sjednice kojoj nije ni prisustvovala. Jasno je da tek treba da se formira Radna grupa koja treba da izradi Prednacrt Zakona o odbrani, a potom će zakon ukoliko bude usvojen u Savjetu ministara BiH biti poslat u parlamentarnu proceduru. Apsolutno nigdje u dokumentima Ministarstva odbrane BiH i Parlamentarne skupštine BiH se ne spominje prijedlog osnivanja Vojno-obavještajne agencije, praćenja civila i druge laži koje se plasiraju u režimskim medijima. Laž je da je pomoćnik ministra Miljenko Šiljegović kadar Saveza za promjene jer se u njegovoj biografiji na sajtu Ministarstva odbrane vidi da se radi o bivšem oficiru JNA i generalu Vojske Republike Srpske koji je do 2007. godine bio radnik Ministarstva odbrane Republike Srpske, a nakon formiranja Ministarstva odbrane BiH, u vrijeme dok su SNSD i Dodik bili većina i vlast u zajedničkim institucijama, postao službenik MO BiH.

Gospođa Ljiljana Preradović, radnica tzv. „RTRS-a koja se uz Nadu Veletić i još nekolicinu nedostojnih sluga režima nikako ne mogu nazvati novinarima, trebala je gledaocima u svom prilogu reći da je javnosti prikazala Program rada Ministarstva odbrane BiH za 2016. godinu u kome ministarka Marina Pendeš jasno navodi da su planirane izmjene Zakona o odbrani kako bi se određene odredbe precizirale i uskladile sa stručnom terminologijom, te tako izbjegla eventualna nerazumjevanja ili različita i pogrešna tumačenja pojedinih odbredbi. Dakle, jasno stoji da je cilj izmjena Zakona usklađivanje terminologije i preciziranje odredbi u postojećem Zakonu, a nikako praćenje civila, proširenje nadležnosti ili formiranje nekih novih obavještajnih agencija.

Javnost treba da zna da je na sjednici održanoj 10.02.2009.godine Savjet ministara BiH sa Nikolom Špirićem i ostalim SNSD-ovim ministrima usvojio Prijedlog zakona o odbrani koji se odnosi na vojno-obavještjni i kontra-obavještajni rad, sličan onom koji bi trebalu da predloži tek forirana Radna grupa, ali prijedlog Zakona nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pogubna i besmislena politika sveopšte propasti se nastavlja jer se režim u Republici Srpskoj uopšte se ne bavi važnim temama i rješavanjem osnovnih problema građana već se stalnim spinovanjima i lažnim konstrukcijama u režimskim medijima pokušava skrenuti pažnja javnosti sa katastrofalnog stanja u društvu, nerada i nefunkcionisanja institucija i sistema, brojnih zloupotrebe i promašaja. Ovakva kratkoročna politika raznih podmetanja, obmana i svjesnih plasiranja laži i konstrukcija kontaminirala je javni prostor, potisnula stručnjake i intelektualce u drugi plan i obesmislila svaku ozbiljnu stručnu raspravu o osnovnim društvenim i životnim problema građana koji su mahom klonuli u apatiju. Umjesto jeftinih i otrcanih podvala i obmana koje se baziraju na lažima Galijaševića, Ćeranića i drugih brozovih špijuna, Dodik, Majkićka, Špirić i ostala bulumenta trebali bi građanima objasniti zašto su prevareni i uzaludno izašli na skupo plaćeni referendum ako Vlada i prije objave rezultata u Službenom glasniku vrši izmjene Zakona o Danu RS i praznicima, i tako sprovodi Odluku Ustavnog suda BiH.

Izdajnici koji su svojim glasovima formirali SIPU, Sud i Tužilaštvo BiH, zajedničke Oružane snage BiH i tokom 14 godina vlasti u zajedničkim institucijama prenijeli mnoge druge nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, sada pokušavaju da novu izdaju prikriju prebacivanjem odgovornosti i plasiranjem neistina. NO pasaran.

Nebojša Vukanović