Nova runda u borbi klanova

Poslije kratke pauze i zatišja, Luka Petrović krenuo je u novi juriš na fotelju direktora Elektroprivrede Republike Srpske. Lukini dvorski portali juče su objavili novi tekst o lošim rezultatima rada Elektroprivrede RS, o tome kako je u 2017. zaposleno 10 novih radnika, uzeto 10 miliona kredita, kupljena limuzina… Još indikativniji su botovski komentari ispod teksta u kojima se podržava Luka i tobože traži da se Kovačević smijeni i vrati u Banjaluku. Već mjesecima iza kulisa tinja žestok sukob klanova SNSD-a, i uporni pokušaji Luke Petrovića da skine glavu Željku Kovačeviću kako bi uoči izbora imao potpunu kontrolu nad elektro-energetskim sistemom u istočnom dijelu Republike Srpske. Luka je koristeći funkciju gen-seka Partije, mjesecima lobirao u Vladi i interesnim grupama, kopao rupu Kovačeviću obećavajući bogate nagrade ukoliko mu omoguće da instalira svog čovjeka na čelo Elektroprivrede RS. Potom je preko Blica lansirao vijest o luksuznim vilama i raskošnom života direktora Elektroprivrede RS sa ciljem da ga diskredituje u javnosti, a potom u svom stilu zadao još nekoliko niskih prljavih udaraca ispod pojasa. Poznajući u dušu nakaradni sistem, Kovačević je nakon razgovora sa Dodikom uveo u posao Prointer sklopivši više unosnih tendera, te koristeći stare veze preduprijedio planove svog velikog protivnika i za sada ostao na nogama.

Rezultati poslovanja Elektroprivrede RS umnogome predstavlja zbir rezultata poslovanja proizvodnih i distributivnih preduzeća koji čine Holding, pa ako su HET ili RiTE Gacko poslovali negativno sa desetinama miliona maraka gubitka logično je da će cijeli sistem biti u haosu. Samo par dana prije kritičkog teksta o Elektroprivredi objavljen je razgovor sa Gordanom Mišeljićem i afirmativan tekst o HET, pokušavajući da se amortizuju katastrofalni rezultati u 2017. i posledice raskrinkavanja velike pljačke HET-a i elektro-energetskog sistema, o kojoj sam detaljno pisao u serijama. Dvostruki aršini postali su standard, i dok se sa jedne strane hvali zapošljavanje u HET, koji je takođe uzeo 10 miliona maraka kredita kako bi isplatio plate i obaveze, ista stvar se kritikuje u Elektroprivredi, iako je npr upravo Luka udomio prebjeglog odbornika Ćebedžiju i ABB-u. Dvorske portale apsolutno kontroliše Luka, i nema sumnje da poslednji naručeni tekst predstavlja samo artiljerijsku pripremu za njegov novi juriš na Elektroprivredu RS.  Ipak bez SRNE i RTRS-a, koji su lakmus papir planova režima, teško da će Luka značajniju uzdrmati trenutno najvećeg protivnika u Partiji. Ukoliko bi uspio da skine glavu Kovačeviću, Luka bi na čelo Elektroprivrede postavio svog šuru Iliju Tamindžiju ili Blagoju Šupića, smatrajući da je to ključni potez i pozicija koja bi mu omogućila da kreira izborni rezultat, progura svog šuru Tamindžiju u Predstavnički dom PS BiH.

Borba klanova unutar SNSD-a postaje sve zanimljivija, a svima je jasno da se radi o interesnom sukobu i predatorskoj borbi za plijen i tendere sukobljenih moćnika i frakcija. Željko Kovačević je dio klana Nebojše Radmanovića, dugi niz godina je u samom vrhu sistema, što umnogome otežava posao Lakiju Lučianu Petroviću, kome je izgleda teleća glava mala i želio bi da proguta veći plijen. Po napadnoj promociji i izvještavanju RTRS-a, sasvim je izvjesno da će Željka Cvijanović biti Dodikov kandidat za predsjednika Republike Srpske, ali se Radmanović i dalje nada ponovnoj kandidaturi za neku važnu funkciju. Uklanjanje Kovačevića izazvalo bi veliko nezadovoljstvo Radmanovića i njegove grupe, što nije interes Dodiku jer bi mu dodatno oslabilo poziciju, pa je za očekivati da do maja ne povlači radikalnije kadrovske poteze i ne dolijeva ulje na vatru između sukobljenih klanova unutar SNSD-a. To bi značilo da neće ispuniti veliku želu svog gen-seka.                                                                          

Iako svoj sukob kriju od očiju javnosti, problem bi usko mogao da eskalira i u javnosti. Kovačević je do sada bio u potpunoj defanzivi, ali svakako da bi mogao uzvratiti udarac Luki i Tamindžiji tako što bi posjekao Šupića, ABB-u i još neke njihove kadrove u Elektroprivredi RS, te zavrnuo slavinu Lukinim firmama preko kojih se izvlače ogromni novci iz Elektroprivredi RS. Važnu ulogu u borbi energetskih klanova ima i bivša direktorica Elektroprivrede Branislava Milekić, Dodikova dobro obavještena zemljakinja od najvećeg povjerenja, i njeno pozicioniranje može odnijeti prevagu. Ko će u sukobu klanova izvući deblji kraj saznaćemo u narednih nekoliko mjeseci. Ukoliko Dodik ne smijeni Kovačevića do aprila, ili najkasnije maja mjeseca, sigurno je da ga neće dirati uoči izbora, jer smjene uoči glasanja mogu biti pogubne.  Poraz u ovom sukobu bio bi veliki udarac za Lakija Lučiana, pokazao bi njegovu slabost, i tako otežao položaj izborima i mogućnost inženjeringa i guranja svojih poslušnika na listama SNSD-a.

 

Nebojša Vukanović