Nova poslednja šansa balkanskih špijuna

Poslednja sansa foto.jpg

Nova poslednja šansa balkanskih špijuna

Kada god se Milorad Dodik ozbiljno uplaši da bi mogao izgubiti vlast, grupa balkanskih špijuna po nalogu Službe plasira spinove i dezinofroamcije o tobožnjim zavjerama i tajnim planovima za rušenje Vlade Republike Srpske. Spinovi se plasiraju preko žutih udbaških tabloida i portala, Narodnih novina, Press-a ili Oslobođenje.RS, a potom se šire preko mreže kontrolisanih režimskih medija, RTRS-a, SRNE, Glasa Srpske… U tu svrhu UDBA koristi svoje stare i potrošene saradnike, špijune i plaćenike poput Galijaševića, Ćeranića, Anđelkovića, Raduna, Lažanskog .. Da je „analitičar“ samo novi i moderan naziv za saradnika tajne policije potvrdio je nedavno i tzv „RTRS“ potpisujući u Dnevniku bivšeg šefa srpske UDBE Božidara Spasića kao političkog analitičara.

Dok je Služba bila iole ozbiljna pripremali su se koliko-toliko ozbiljni materijali i koristili saradnici koji su imali bar neki ugled u javnosti, ali dekadencija je razorila i Službu pa se ciklično ponavljaju stari otrcani spinovi i podmetanja. Tako je tzv „RTRS“ danas, 15.5.2017. prenio pisanje beogradskog portala „Oslobođenje.RS“ i Dževada Galijaševića o tobožnjem planu „Poslednja šansa“ po kojem stranci i opozicija namjeravaju da sruše Milorada Dodika. Potpuno istu vijest sa identičnom pričom o planu „Poslednja šansa“ RTRS je plasirao prije godinu dana, 16-og aprila 2016. godine tvrdeći i tada da je zapad opoziciji dao zadatak da sruši Dodika, i da je to poslednja šansa i podrška koju će pružiti opoziciji. Da stvar bude gora udbaški analitičari i tada i danas su ponavljali istu matricu o tome kako Savez za promjene i stranci žele da finansijski iscrpi Republiku Srpsku, spriječi dotok novca, ruskog klirinškog duga, kriminalizuju vlast i Milorada Dodika preko određenih medija, a jedina je promjena što se sada umjesto Mladena Bosića kao nosilac aktivnosti spominje Vukota Govedarica.

Suvišno je uzalud trošiti mastilo na analiziranje jeftinih podvala Dodikove UDBE, njenih plaćenika i saradnika, jer i slijepci valjda više vide o čemu se radi. Važan je STRAH i nesigurnost koju Dodik osjeća, jer je svjestan da je situacija veoma ozbiljna. Da nije uplašen i zabrinut ne bi dao znak svojim sinekurama i režimskim medijima da iznova kontaminiraju javnost i plaše građane tobožnjim tajnim planovima zapada koje su razotkrile njegove karikature pogrešno nazvane politički analitičari. Paradoksalno je da Dodik spin plasira u trenutku dok sa zapadom, ambasadorima i kreditorima dogovara i podržava povećanje akcize i nove kredite MMF-a, koji su mu neophodni da bi još neke vrijeme opstao na vlasti.

Njegova Vlada i tužna premijerka su ozbiljno uzdrmani brojnim aferama, velikim dugovanjima, neplaćenim obavezama i rupama u budžetu, sve većim nezadovoljstvom građana kojima je dogorilo do nokata jer ne mogu više da trpe siromaštvo i nasilje režima. Dodik strahuje da bi mala varnica mogla izazvati veliki požar, u strahu su velike oči pa se uoči glasanja o prodaji RŽR Ljubije i najave blokade puteva teškim mašinama ponavljaju izlizane priče o planovima zapada sa ciljem da se preduprijede i spriječe masovna okupljanja nezadovoljnih građana.

Nakaradni sistem je prenapregnut i nalazi se na ivici pucanja jer mafiji ponestaje novca, a nezadovoljnim šumarima, rudarima, poljoprivrednicima i radnicima bi se mogla pridružiti armija gladnih koja je godinama u stahu trpila pritisak, ucjene i nasilje.

Nadati se da će „Poslednja šansa“ biti ujedno i potonji pokušaj Galijaševića, Ćeranića, Anđelkovića i ostalih plaćenika da manipulišu građanima Republike Srpske šireći laži, mržnju i strah. Skupa sa režimom, na smetljište istorije trebalo poslati sve para-udbaške strukture koje su dobrim dijelom odgovorne za trenutno katastrofalno stanje u društvu, te procesom lustracije izvršiti dekontaminaciju i osloboditi društvo nevidljivih okova unutrašnje okupacije.

Linkovi na povezane tekstove i spinove RTRS-a

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=253183

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=197778

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=253197

Nebojša Vukanović