Nova masovna tuča na Sokocu

sokolac3.jpg

Nova masovna tuča na Sokocu

Poslije kratkog zatišja, ponovo su izbili sukobi i masovne tuče šumara i lokalnih tajkuna na Sokocu. Povod za tuču su ponovne najave imenovanja kontraverznog Rajka Bulajića na funkciju direktora Šumskog gazdinstva Romanija na Sokocu. Braća Čolović su navodno nedavno imala sastanak sa Miloradom Dodikom i dogovorila da Vlada ponovo pedloži Bulajića, ali je Dodik dao uslov da se prethodno razgovara i obezbjedi podrška lokalnih drvoprerađivača kako ne bi ponovo izbili protesti.

Bulajić je u Podromaniji na Sokocu organizovao sastanak sa grupom drvoprerađivača, koji su bili najbučniji tokom prethodnih protesta, kako bi sa njima postigao dogovor da mu ne prave probleme prilikom formalnog postavljenja na funkciju. Veliki protivnik braće Čolović na Sokocu, Milan Jolović Legenda, saznao je da mu iza leđa pripremaju imenovanje kojem se on žestoko protivi, pa je sa svojim momcima nepozvan došao na sastanak, i prema našim saznanjima nakon toga došlo je do masovne tuče koja je prekinuta intervencijom policije.

Policija za sada nije napisala prijave akterima tuče i stvar se drži pod tepihom jer su obe suprostavljene grupe bliske vladajućem režimu, a situacija na Sokocu i dalje je napeta. Risto Bulajić smijenjen je aprila 2012. godine sa funkcije direktora Šumskog gazdinstva „Romanija“ zbog milionskih zloupoteba i velikih dugovanja, a prethodno je bio hapšen i 2007. godine zbog pronevjera i zloupotrebe položaja, a tom prilikom Bulajićevo privatno obezbjeđenje ranilo je jednog policajca.

Sukobi različitih interesnih grupa na Sokocu oko kontrole nad šumskim resursima i prirodnim bogatstvom, koje režim posmatra kao svoj plijen koji dijeli podobnim, najbolje pokazuje da živimo u klasičnom mafijaškoj državi u kojoj nema reda i ne važe nikakvi zakoni, već se poštuje samovolja centara moći.

Nebojša Vukanović