Norveški Fond premašio 1000 milijardi dolara!

Početkom 1996. godine Vlada Kraljevine Norveške osnovala je Rezervni penzioni fond kao vid štednje za buduće generacije, a trenutno na računima Fonda nalazi se preko bilion norveških kruna, ili oko 1090 milijardi američkih dolara, ili preko 200 000 dolara po glavi svakog od 5 miliona Norvežana. Fond se uglavnom puni prihodima od prodaje energije i nafte, koja se vadi u Sjevernom moru, a Norvežani štede novac za vrijeme kada će nestati nafte razmišljajući dalekosežno o potomstvu i novim generacijama.

Norveška je 1905. godine na referendumu napustila uniju sa Švedskom i postala samostalna država, ali zbog malih obradivih površina i oštre klime bila je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, zbog čega se krajem 19-og i početkom 20-og vijeka više od 800 000 Norvežana iselilo u Ameriku!? Ipak od 1960. i pronalaska nafte u Sjevernom moru počinje ubrzani razvoj, a Norveška je danas jedna od najbogatijih država svijeta sa najvećim BDP po glavi stanovnika i najnižom stopom korupcije. Umjesto masovnog iseljavanja stanovništva u SAD i druge dijelove Evrope, Norveška je, uprkos oštroj klimi,  postala imigrantska država u koju dolazi veliki broj useljenika.

Iako su penzije ubjedljivo najniže u Evropi, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske nema dovoljno prihoda za isplatu penzija, pa je zbog toga stavljen kao dio  budžeta Republike Srpske, kako bi se osigurala redovnost isplata penzija. Koliko bi vremena i godina trebalo našim „stručnjacima“ da isprazne Norveški fond, kada bi Norvežani prihvatili naše političare i dali im da rukovode fondom i državom, pa da i oni penzije isplaćuju sa pozajmicama i kreditima?

 

Nebojša Vukanović