Норвешки Фонд премашио 1000 милијарди долара!

Почетком 1996. године Влада Краљевине Норвешке основала је Резервни пензиони фонд као вид штедње за будуће генерације, а тренутно на рачунима Фонда налази се преко билион норвешких круна, или око 1090 милијарди америчких долара, или преко 200 000 долара по глави сваког од 5 милиона Норвежана. Фонд се углавном пуни приходима од продаје енергије и нафте, која се вади у Сјеверном мору, а Норвежани штеде новац за вријеме када ће нестати нафте размишљајући далекосежно о потомству и новим генерацијама.

Норвешка је 1905. године на референдуму напустила унију са Шведском и постала самостална држава, али због малих обрадивих површина и оштре климе била је једна од најсиромашнијих земаља Европе, због чега се крајем 19-ог и почетком 20-ог вијека више од 800 000 Норвежана иселило у Америку!? Ипак од 1960. и проналаска нафте у Сјеверном мору почиње убрзани развој, а Норвешка је данас једна од најбогатијих држава свијета са највећим БДП по глави становника и најнижом стопом корупције. Умјесто масовног исељавања становништва у САД и друге дијелове Европе, Норвешка је, упркос оштрој клими,  постала имигрантска држава у коју долази велики број усељеника.

Иако су пензије убједљиво најниже у Европи, Фонд пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске нема довољно прихода за исплату пензија, па је због тога стављен као дио  буџета Републике Српске, како би се осигурала редовност исплата пензија. Колико би времена и година требало нашим „стручњацима“ да испразне Норвешки фонд, када би Норвежани прихватили наше политичаре и дали им да руководе фондом и државом, па да и они пензије исплаћују са позајмицама и кредитима?

 

Небојша Вукановић