Ko i zašto prekopava Gradski park u Trebinju?

Ko i zašto prekopava Gradski park?

Čelnici grada Trebinja i Komunalnog preduzeća odlučili su da prekopaju cijeli dučićev Gradski park kako bi se postavio sistem za navodnjavanje vrijedan 120 000 maraka. Posao je dobilo preduzeće „EMT elektro-inženjering“ iz Brčkog, a cilj je da se omogući navodnjavanje parka. Iako smatramo da je bilo i važnijih investicija u samom parku, prije svega osvjetljenje parka i rekonstrukcija dučićeve fontane i statue boga ljubavi Plakira, te popločavanje staza i završetak popločavanja trga ispred Kulturnog centra, ipak je dobro što se nešto radi. Vjerujem da je i postojeća hidrantska mreža bila dovoljna da se navodnjava park, ali sigurno je da će sistem za navodnjavanje omogućiti brže, bolje i efikasnije zalijevanje cvijećnjaka.

Ono što zapada u oči je odabir izvođača radova, jer je očigledno da Luka u poslednje vrijeme vrlo rado i česzo angažuje firmu iz Brčkog na raznim poslovima. Tako je trebinjski Vodovod 16-og maja ove godine sklopio posao javne nabavke potopne pumpe vrijedan 55000 maraka (48 450 bez PDV-a) sa preduzećem EMT elektro-inženjering D.O.O iz Brčkog, koja je bila i jedini ponuđač na tenderu. Neizostavno je angažovanje i Hidroelektrana na Trebišnjici, osnovnog resursa i baze svih Lukinih podvala i prevara, koje su uplatile skoro 120 000 maraka (98 900 KM bez PDV-a) preduzeću EMT elektro-inženjering D.O.O iz Brčkog za izradu projekta glavnog reezervoara za navodnjavanje Mokrog polja i vodozahvata Zupci. Postavlja se logično pitanje kako je nema mala firma sa desetak zaposlenih radnika, i ukupnim prometom manjim od milion maraka godišnje, specijalizovana za razne poslove u Trebinju, od izgradnje vodovoda, nabavke pumpi do projektovanja? Zašto sam trebinjski Vodovod ili Komunalno preduzeće nisu izveli proste radove na postavljaju cijevi i prskalica, već se morala angažovati firma iz Brčkog?

HET i grad Trebinje uzeli su u poslednjih pola godine ukupno 16 miliona maraka kredita, i sigurno je da će u narednom periodu Laki Lučiano Petrović da intenzivira javne nabavke, izmišlja tendere i poslove kako bi što veći procenat novaca završio u crnim fondovima SNSD-a za finansiranje kampanje za opšte izbore na jesen naredne godine. Zato se ne trebamo čuditi ako uskoro vidimo bagere i radnike na svakom koraku, ali ne trebamo biti u zabludi da će se napraviti nešto korisno jer je glavni cilj manipulisati građanima, te namještanjem poslova izvući što više novaca iz javnog sektora.

Nebojša Vukanović

Prijavi se da dobijaš vijesti na Facebook profilu. Klikni na LIKE dugme ispod

ˇ

----------KRAJ