Per principio SNSD

Per principio SNSD

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH na karakterističan način pokazuju principjelnost i dosljednost u političkom djelovanju. To se posebno ogleda u bojkotu predsjedavajućeg Šefika Džaferovića i napuštanju sjednice nakon što većina ne prihvati njihov zahtjev za njegovu smjenu. Iako je Nikola Špirić još prije 14 godina bio član Kolegijuma i skupa sa Šefikom predsjedavao sjednicama, sada su se on i ostali poslanici SNSD-a naprasno prosvijetlili pa bojkotuju Džaferovića i sjednice.

Ipak bojkot je često selektivan, pa je Šefikovo predsjedavanje nekada prihvatljivo ukoliko se brane vitalni nacionalni interesi po SNSD-u. Sa burnim aplauzom i oduševljenjem u Bijeloj Sali nedavno su dočekani poslanici Dodikove stranke kada su bojažljivo i sramežljivo, jedan po jedan spuštenih glava zagledanih u telefon, vraćali se na sjednicu kako bi podržali povećanje akciza za gorivo i nametnuli nove namete građanima pokorno ispunjavajući direktive MMF-a. Zanimljivo da su se poslanici SNSD-a tiho ušunjali na sjednicu samo par dana nakon što je njihov lider u svom stilu kategorično ustvrdio da neće glasati za akcize. Ne samo da su svi njegovi poslanici glasali za akcize, već je šef Kluba Staša Košarac imao stalnu koordinaciju i telefonsku liniju sa Bakirom Izetbegovićem, doduše ne trošeći svoje impulse već Šefikove jer su oni jeftniji u VPN SDA mreži.

Sam Nikola Špirić često je vitalni nacionalni interes za SNSD. Tako se bojkot Šefika prekida i poslanici vraćaju na sjednicu kako bi se Špirić predložio i izglasao za predsjednika Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor Obavještajno-bezbjednosne agencije. Zloglasna UDBA je utkana u same temelje SNSD-a, pa nije čudno što su i sinoć poslanici naprasno prekinuli lažni bojkot Šefika Džaferovića i u večernjim satima ponovo došli na sjednicu kako bi branili Špirića i njegovu smjenu sa funkcije predsjednika Komisije za nadzor OBE zbog propusta u radu. Kada treba izglasati Nikolu Špirića na neku funkciju, ili kad treba uvesti nove namete i zadužiti građane, poslanici SNSD naprasno zaboravljaju srpske žrtve na Vozući i mudžahedine, i ne smeta im da sjede sa Šefikom i skupa glasaju.

Sudovi i istorija će utvrditi ko je odgovoran za velike zločine i stradanje nedužnih Srba na Vozući i ostalim mjestima, ali je krajnje neprimjereno i nemoralno zloupotrebljavati nevino postradale u dnevno-političke svrhe i manipulisati emocijama građana zarad trenutnih političkih interesa koji se mijenjaju iz dana u dan.

O principjelnosti i dosljednosti Dodika i SNSD-a mogli bi se napisati tomovi i čitave studije, i opisati specifičan stil „Per principio SNSD“ predstavljajući velike zaokrete u stavovima, od junačenja do puzanja prema MMF-u, pobačajima Vučiću i Nikoliću, predstavnicima međunarodne zajednice, kreditorima, Sarajevu... Za ovakvo ponašanje narod je davno smislio poslovicu koja kaže da staviti obraz pod zadnjicu često nije lijepo, ali bude korisno!

Nebojša Vukanović

Prijavi se da dobijaš vijesti na Facebook profilu. Klikni na LIKE dugme ispod

ˇ

----------KRAJ