palpal

Ništa od otpremnina u Elektroprivredi RS

Nakon što se skoro 1000 radnika Elektroprivrede Republike Srpske na poziv Uprave holdinga i javnih preduzeća prijavilo da uzme otpremninu i sporazumno uz naknadu napusti elektro-energetski sistem, čitav proces je obustavljen a otpremnine otkazane preko noći pod izgovorom najnovije krize sa korona virusom. Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović poslao je Dopis svim Sindikalnim organizacijama i distributivnim zavisnim javnim preduzećima, koji su dio Holdinga, da se do daljnjeg odlaže i zamrzava postupanje po Sporazumima o dobrovoljnom prestanku radnog odnosa u distributivnim preduzećima uz otpremninu zbog epidemije korona virusa.

Vrlo je neozbiljno da se samo desetak dana nakon javnog poziva i potpisivanja Sporazuma jednostrano od strane komesara Luke raskidaju Ugovori, a radnici koji su već bili napustili javno preduzeće pozivaju da se ponovo vrate na posao. Mnogi radnici su planirali određene nabavke, investicija ili rješavanje stambenog pitanja od otpremnina, pa će raskidanje Ugovora napraviti lančani problem i mnoge dovesti u neprijatan položaj jer neće moći platiti i ispuniti obaveze koje su planirali.

Elektroprivreda Republike Srpske je pred kolapsom, a to potvrđuje i činjenica da su rudari u RiTE Ugljevik prije nekoliko dana obustavili rad zbog loših uslova i lošeg rada Uprave, i da sada prijeti stavljanje van pogona Termoelektrane Ugljevik zbog nedostatak uglja. Više od deceniju vlast sistematski pljačka i razara nekada snažan elektro-energetski sistem, koji se potpuno raspao i pao na koljena, a zloglasni gen-sek i komesar Luka pokušava zadati konačan udarac u mrtvački sanduk tiho pripremajući privatizaciju Elektroprivrede, uz pomoć „braće“ Engleza koje planira da angažuje kao konsultante.

 

Nebojša Vukanović