Ништа од отпремнина у Електропривреди РС

Након што се скоро 1000 радника Електропривреде Републике Српске на позив Управе холдинга и јавних предузећа пријавило да узме отпремнину и споразумно уз накнаду напусти електро-енергетски систем, читав процес је обустављен а отпремнине отказанe преко ноћи под изговором најновије кризе са корона вирусом. Директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић послао је Допис свим Синдикалним организацијама и дистрибутивним зависним јавним предузећима, који су дио Холдинга, да се до даљњег одлаже и замрзава поступање по Споразумима о добровољном престанку радног односа у дистрибутивним предузећима уз отпремнину због епидемије корона вируса.

Врло је неозбиљно да се само десетак дана након јавног позива и потписивања Споразума једнострано од стране комесара Луке раскидају Уговори, а радници који су већ били напустили јавно предузеће позивају да се поново врате на посао. Многи радници су планирали одређене набавке, инвестиција или рјешавање стамбеног питања од отпремнина, па ће раскидање Уговора направити ланчани проблем и многе довести у непријатан положај јер неће моћи платити и испунити обавезе које су планирали.

Електропривреда Републике Српске је пред колапсом, а то потврђује и чињеница да су рудари у РиТЕ Угљевик прије неколико дана обуставили рад због лоших услова и лошег рада Управе, и да сада пријети стављање ван погона Термоелектране Угљевик због недостатак угља. Више од деценију власт систематски пљачка и разара некада снажан електро-енергетски систем, који се потпуно распао и пао на кољена, а злогласни ген-сек и комесар Лука покушава задати коначан ударац у мртвачки сандук тихо припремајући приватизацију Електропривреде, уз помоћ „браће“ Енглеза које планира да ангажује као консултанте.

 

Небојша Вукановић